Pericolul de la inceputul anului scolar. Un celebru medic pediatru trage un semnal de alarmă

/ / Modificat: 2022-09-07
Pericolul de la inceputul anului scolar. Un celebru medic pediatru trage un semnal de alarmă

Inceputul lunii septembrie marcheaza si inceperea unui nou an scolar. Dupa doi ani de pandemie, in care cursurile s-au desfasurat in mare parte online sau hibrid, elevii si prescolarii s-au intors luni, 5 septembrie, in banci. Inceputul acestui an scolar se desfasoara in conditii normale, insa nu trebuie sa uitam ca nu am scapat de virusul Covid si de pandemie, atrage atentia medicul pediatru Mihai Craiu. Tulpina Omicron ii afecteaza mai ales pe copii, cu atat mai mult cu cat cei mici nu sunt vaccinati impotriva virusului.

Cresele, gradinitele, scolile, after-school-urile si, in general, locurile in care sunt multi copii se pot transforma rapid in focare de infectie pentru orice virus, nu numai pentru Covid. Parintii nu ar trebui sa uite acest lucru, iar normele de igiena ar trebui sa fie respectate in continuare, atat in unitatile de invatamant, cat si acasa, pentru a evita riscul de imbolnaviri.

Cand si cat sa tinem copiii acasa

Cu cateva zile inainte de a incepe anul scolar, medicul Mihai Craiu a publicat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, pe care o administreaza, un mesaj prin care le atrage atentia parintilor cu privire la pericolul care inca exista.

„In valul Omicron copiii mici au fost infectati cu SARS-CoV-2 mai mult decat in precedentele valuri pandemice. De aceea este imperios necesar sa parcurgem concluziile articolului ce urmeaza. (...) Autorii dovedesc ca aproape jumatate din copiii infectati aveau inca teste rapide antigenice pozitive, la 7 zile de la debutul bolii. La 100% din cei cu teste antigenice pozitive a putut fi cultivat virusul pe culturi de tesuturi.

MORALA - jumatate din copiii simptomatici cu maladie COVID-19 pot avea teste antigenice pozitive dupa o saptamana de la debutul bolii. Toti cei cu teste pozitive au in nas virusuri viabile ce pot fi replicate in culturi de tesuturi. Adica sunt INCA un pericol pentru cei din jur, fiind contagiosi. Daca are copilul dumneavoastra o infectie simptomatica ar trebui teoretic sa stea acasa 7 zile, cat este bolnav. Si, inainte de a reveni, fara masca sau oprelisti, in clasa lui de 30 de persoane, ar trebui testat antigenic. Daca testul e pozitiv atunci copilul este inca o potentiala sursa de infectie. Teoretic...”, a transmis medicul Craiu.

Atunci cand copilul are simptome ce indica o viroza respiratorie, el ar trebui sa fie tinut acasa 7 zile, fie ca este vorba despre Covid sau alt virus respirator. In acest fel, copiii contagiosi fiind izolati, nu impart virusul si altora, iar clasa in care invata la gradinita sau la scoala nu se transforma intr-un focar de infectie, riscand sa se imbolnaveasca mai multi copii. Medicul Mihai Craiu recomanda insa ca dupa cele 7 zile de repaus la domiciliu, copiii sa fie testati si, daca in continuare sunt pozitivi, sa ramana acasa pana cand testul este negativ, pentru a disparea complet pericolul.

Dincolo de izolare in caz de boala, este importanta si preventia. Copiii trebuie sa se spele pe maini, sa stranute si sa tuseasca acoperindu-si gura, pentru a nu imprastia potentialele infectii, sa respecte normele de igiena atat la scoala/gradinita cat si acasa si sa nu intre in contact cu alti copii bolnavi, pe cat posibil.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericol copii Inceput de an scolar

Articole recomandate

Citeste si despre