O romanca de 20 de ani lupta pe frontul din Gaza: „Nu vreau sa mor la 20 de ani, dar nu vreau nici sa moara copii de 2 luni sau 5 ani”

/ / Modificat: 2023-10-17
O romanca de 20 de ani lupta pe frontul din Gaza: „Nu vreau sa mor la 20 de ani, dar nu vreau nici sa moara copii de 2 luni sau 5 ani”

Curajul unei tinere de doar 20 ani, care lupta in armata Israelului, la doar doi kilometri de Fasia Gaza, nu cunoaste limite. Ea spune ca de multe ori este ingrozita de ceea ce vede in jur si plange des, dar dragostea pentru tara, care i-a devenit intre timp casa, o ajuta sa mearga mai departe.

Georgiana are 20 de ani si a plecat din Romania, in Israel, cand avea doar 10 ani. Desi nu isi dorea sa urmeze stagiul militar, s-a inrolat in armata cand nu a mai suportat sa vada cum ii pierde pe oamenii dragi din jur. Intr-un interviu pentru Digi24.ro, tanara marturiseste ca recent si-a pierdut mai multi prieteni si colegi, dupa ce au fost ucisi de organizatia Hamas.

„Nu se stie niciodata, mai ales daca esti soldat si te duci cu pusca pe strada, tu esti prima tinta. Asa ca, cum am vazut ce se intampla, am vrut sa fiu combatanta, pentru ca fetele nu sunt obligate sa fie combatante. Pot sa va spun doar ca sunt pe granita cu Egiptul si acum, din cauza a tot ce se intampla, adica... suntem si pe Gaza, si pe Egipt”, a marturisit Georgiana.

Tanara, care se afla la doar cativa kilometri de Fasia Gaza, povesteste ingrozita scenele la care a asistat atunci cand mai multi membri ai gruparii Hamas au intrat peste colegii ei, in unitate, si i-au impuscat in somn.

„Cam doi kilometri, trei, acum unde sunt, fix acum, cateodata ne mutam si sunt mai aproape, cateodata sunt mai departe (n.r.: de Gaza). Aproape de noi era ceva, cum se spune, unitate, care acolo au cucerit unitatea si in acea sambata ne-am dus si noi nu am intrat in unitate unde erau Hamas si am luat ranitii. Si ne-am uitat in sate daca mai sunt teroristi.

Am doi prieteni care, un baiat si o fata, au tras in ei. Am un prieten care a fost in acea unitate, care au cucerit-o Si il cunosc dinainte, adica fara nicio legatura de armata si da, a murit (...) Erau oameni care erau doar in boxeri sau doar in pantaloni si cu vesta pe ei, erau oameni care au dormit si i-au impuscat. Eu am vrut sa ma duc in weekendul ala acasa si cand ne-a zis ce s-a intamplat, cand am aflat, ca am aflat totul de pe internet, ne-au zis sa venim inapoi in armata”, povesteste Georgiana.

Desi a pierdut oameni dragi in doar cateva zile, tanara vrea sa lupte in continuare pentru tara care i-a devenit acum acasa si pentru protectia pe care vrea sa o ofere familiei si prietenilor ei.

„Ne-au luat multi oameni, adica au intrat in Israel, ei nu au voie sa intre in Israel. Hamasul sau oamenii din Gaza, nu au voie sa se apropie de Israel si ei au rupt gardul si au intrat pur si simplu. Am mai pierdut un coleg care nu e legat de armata, adica de razboiul acesta dar sper sa nu mai pierd.Sigur ca ma doare foarte rau dar vreau sa lupt in continuare ca sa nu mi se mai intample asta si daca as fi stat in camera si as fi plans, atunci n-as fi ajuns niciunde, chiar daca eu sunt foarte sensibila si plang foarte usor, dar asta este”, mai spune Georgiana.

„Mi-e foarte frica, nu vreau sa mor la 20 de ani dar nu vreau ca nici, nu stiu, oamenii care sunt cu copii in sate, sa moara copiii de 2 luni, 5 ani”, a mai povestit tanara.

Intrebata ce parere au parintii sai despre faptul ca isi pune, practic, viata in pericol zi de zi, pe front, Georgiana a spus ca acestia sunt mandri de curajul ei, dar ca in acelasi timp se tem sa nu o piarda.

„Stiu ca sunt mandri de mine dar nici nu vor sa ma sacrific, sa fac pe eroina, asa mi-au zis mami si tati. Sunt mandri ca am curajul acesta dar nu vor sa ma piarda, nici eu nu vreau sa mor la 20 de ani si sa ii pierd pe ei. Mi-au spus sa le trimit de trei ori pe zi cum sunt, si daca sunt bine. Le fac poze, ii amuz, sa nu fie speriati sau sa nu isi faca griji”, incheie Georgiana.

Tatal Georgianei: „Ne-a povestit despre sala de mese, unde era sange pe jos”

Alin Bogdan Avram, tatal Georgianei, a recunoscut, pentru Euronews, ca se teme pentru fiica lui si are inima stransa ori de cate ori vorbeste cu ea. Barbatul nu ia in calcul varianta de a parasi Israelul, asa cum fac multi in aceasta perioada, fiindca asta ar insemna sa isi abandoneze copilul.

„Tensiunea e mai mare, bineinteles. O intrebam tot timpul cum e, daca totul e bine, daca face fata situatiei, insa incercam sa nu rascolim foarte mult. Am avut experienta de saptamana trecuta, chiar dupa ce s-a intors in baza, cand ne-a povestit despre sala de mese, unde era sange pe jos. Am simtit-o afectata si chestia asta, sa o readuci in memorie, este greu, e mult prea greu pentru ea. Ne-a spus ca e mai greu, bineinteles, i-am spus ca cel mai important lucru este sa fie foarte atenta la tot...”, a povestit tatal fetei.

„Fiica noastra este in armata. Are nevoie de noi si de sustinerea noastra. Daca noi am pleca, ar insemna ca noi am abandona-o aici. Nici nu se pune problema sa plecam. Nu”, a mai spus acesta.

  • Surse: Digi24.ro, Euronews.ro
  • Foto: captura video Digi24.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Femeie Copii

Articole recomandate

Citeste si despre