O noua modificare in Educatie. Media din gimnaziu ar putea sa nu mai fie luate in considerare la admiterea la liceu

/ / Modificat: 2022-05-24
O noua modificare in Educatie. Media din gimnaziu ar putea sa nu mai fie luate in considerare la admiterea la liceu

Mediile din gimnaziu ar putea sa-si piarda ponderea din media finala pentru admiterea la liceu. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu sustine ca notele „si-au pierdut foarte mult din relevanta”, astfel ca mediile din gimnaziu ar putea sa nu mai fie luate in considerare la admiterea la liceu in absenta unor evaluari standardizate.

Invitat in emisiunea „In fata ta” la Digi24, Sorin Cimpeanu a parut sa sustina una dintre masurile propuse  in 2019 de Monica Anisie, fostul ministru al Educatiei din guvernul Orban. In emisiunea prezentata de Cladiu Pandaru si Florin Negrutiu, Cimpeanu a spus ca pozitia sa este de „mai degraba nu” fata de ideea ca mediile din gimnaziu sa conteze in admiterea la liceu.

„In mod evident pana acum exista un factor subiectiv. In lipsa unei evaluari standardizate, notele si-au pierdut foarte mult din relevanta. Sa le mai si premiem luandu-le in calcul la examene din momente importante ale copiilor, nu cred ca este fair. (n.r. corect)” a declarat ministrul Educatiei.

Intrebat daca va propune ca media din scoala gimnaziala sa nu mai conteze deloc la evaluarea nationala, el a completat: „Dar daca se dovedeste ca aceste evaluari standardizate au succes, daca se dovedeste ca intr-adevar putem fi eficienti in dorinta noastra de relevanta a acestor note, atatea cat vor ramane, nu exclud posibilitatea de a fi luate in considerare.”

In 2021, mediile unor elevi au fost cu pana la 6 puncte mai mari ca la evaluarea nationala

Situatia din 2021 ar putea fi unul dintre motivele pentru care Sorin Cimpeanu a ajuns sa considere ca notele din gimnaziu au o relevanta tot mai mica.

Potrivit unui studiu Edupedu.ro, dintre elevii care au obtinut medii sub 3 la examenul de Evaluare Nationala, cei mai multi aveau medii gimnaziale intre 7 si 9. Astfel, în peste 90% dintre situatiile analizate in cadrul studiului, mediile din gimnaziu au fost mai mari cu minim 4 puncte, unele fiind chiar de peste nota 9.

In 2019, propunerea de eliminare a ponderii mediilor gimnaziale pentru admiterea la liceu a fost respinsa de premierul Ludovic Orban pe motiv ca „orice schimbare in organizarea examenelor trebuie facuta la inceputul ciclului”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre