O noua directiva. Parintii cu copii mici vor lucra mai putine ore. Cand va intra in vigoare

/ / Modificat: 2019-08-23
O noua directiva. Parintii cu copii mici vor lucra mai putine ore. Cand va intra in vigoare

Daca ai copii cu varsta pana in opt ani vei putea sa soliciti angajatorului sa lucrezi dupa un program flexibil, care ar trebui sa-ti permita sa-i ingrijesti pe cei mici, potrivit unei directive europene ce se aplica de cateva zile. Aceasta directiva va intra in vigoare si in Romania, in august 2022, scrie avocatnet.ro.

In Directiva europeana nr. 1.158/2019 se regasesc mai multe schimbari ce vizeaza drepturile angajatilor europeni cu copii mici.

Fiecare stat poate stabili o limita de varsta mai mare

Directiva stabileste doar limita minima de varsta a copiilor pentru care parintii pot cere formule flexibile de lucru (opt ani), dar fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) poate stabili o limita de varsta mai mare, la momentul implementarii proiectului si legislatiei aferente.

Potrivit directivei europene, angajatorii vor fi obligati sa accepte solicitarile de schimbare a programului de lucru intr-un termen rezonabil, iar orice refuz sau amanare a unei decizii vor trebui motivate.

"Daca programul de lucru flexibil se va aplica pe o perioadă limitata, salariatul va putea reveni, la finalul acesteia, la programul de munca initial si, de asemenea, atunci cand se schimba circumstantele, angajatul va putea solicita revenirea la programul initial de lucru și inainte de incheierea perioadei convenite.

Pe langa programul flexibil de lucru pentru cei ce au copii mici, directiva europeana mai prevede introducerea unui nou tip de concediu, respectiv cel de ingrijitor si modificarea duratei concediului de paternitate si a concediului de crestere a copilului," noteaza avocatnet.ro

Statele UE pot conditiona dreptul de a solicita un program flexibil de lucru de o anumita vechime in munca, dar nu mai mare de sase luni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Drepturi parinti

Articole recomandate

Citeste si despre