O mamica infectata cu COVID a nascut 4 copii sanatosi la Maternitatea Iasi

/ / Modificat: 2021-03-10
O mamica infectata cu COVID a nascut 4 copii sanatosi la Maternitatea Iasi

O mamica in varsta de 37 de ani, infectata cu Covid-19, a nascut patru copii sanatosi la Maternitatea Elena Doamna din Iasi. Toti copiii sunt baieti, au intre 1.400 si 1.800 de grame si vor fi tratati la neonatologie.

Femeia, insarcinata in 34 de saptamani, s-a prezentat marti, 9 martie, la Maternitatea Cuza-Voda din Iasi. Pentru ca prezenta simptome de Covid a fost redirectionata catre Maternitatea Elena-Doamna, unitatea COVID-19 pentru gravide, unde medicii au decis ca este momentul sa fie operata pentru nasterea copiilor.

„Este un caz foarte rar, era si confirmata pozitiv mama, dar ne bucuram ca este un caz reusit si ca mama se recupereaza dupa un efort lung, o interventie care a durat mai multe ore. Starea ei este stabila si s-a bucurat de venirea pe lume a celor patru fii, pentru care avea deja pregatite numele. Cazul cred ca este unul de literatura medicala – sunt foarte putine inregistrate de mame cu SARS-CoV-2 care sa nasca cvadrupleti, poate vom reusi sa publicam in literatura de specialitate. Ne bucuram pentru mama, este o eroina”, a declarat Gabriel Martinescu, managerul unitatii medicale.

Mamica fusese operata in trecut la inima, avea o patologie cardiaca si era diagnosticata cu tahicardie supraventriculara. Medicii spun ca sarcina era de risc mare chiar si in lipsa infectiei cu noul coronavirus.

Operatia de cezariana a fost una dificila si a necesitat mai multi medici

La 34-35 de saptamani, la o sarcina de cvadrupleti trebuie realizata cezariana, pentru ca nu se mai pot dezvolta copiii altfel. Operatia a fost una complexa si a fost nevoie de participarea tutoror neonatologilor, a trei obstetricieni, medicul de garda la ATI si inca un medic care astepta sa ajute daca existau complicatii.

„Fiecare copil a avut, practic, neonatologul lui, a fost o mobilizare a intregului sector de neonatologie. A fost o operatie cu risc, pacienta tusea inaintea operatiei, avea testul rapid antigen pozitiv, a fost confirmat si cu un PCR. In 20 si ceva de ani de cariera nu am asistat la o astfel de nastere, este destul de rar. La tripleti, da, dar nu la cvadrupleti. Ca incidenta sunt cam 1 la 100.000 de cazuri”, a declarat dr. Razvan Socolov.

Mama este internata la Terapie Intensiva, in stare stabila, iar niciunul dintre copii nu are probleme deosebite. Vor fi cu totii testati RT-PCR, dar medicul explica faptul ca au fost foarte rare cazurile in care copiii s-au nascut infectati cu virusul dintr-o mama care era deja confirmata cu COVID-19. Dr. Razvan Socolov spune ca, din zecile de nasteri care au fost la Iasi in 2020, au fost doar trei sau patru cazuri de copii testati pozitiv, dar toti dupa nasteri naturale. „Mai trebuie spus ca acestia oricum nu fac forme grave, este o contaminare de mediu la nasterile naturale, dar copiii nu dezvolta fenomene pulmonare”, a precizat medicul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre