O fetita romanca de 14 ani, abandonata in Portugalia de profesoarele cu care plecase intr-un proiect Erasmus

/ / Modificat: 2022-05-26
O fetita romanca de 14 ani, abandonata in Portugalia de profesoarele cu care plecase intr-un proiect Erasmus

O eleva de 14 ani din judetul Salaj a trait clipe de cosmar la peste 3.000 de kilometri de casa. Fata plecase impreuna cu doua profesoare intr-un proiect Erasmus, insa acestea au abandonat-o pe aeroportul din Lisabona. Acum, inspectoratul scolar a deschis o ancheta si incearca sa afle cum s-a ajuns la o asemenea situatie care a revoltat comunitatea din Jibou.

Fetita de 14 ani a plecat impreuna cu alte doua colege si doua profesoare in Portugalia, printr-un proiect Erasmus care s-a desfasurat in perioada 9-14 mai. La intoarcere, profesoarele care le aveau in grija pe cele trei eleve s-au imbarcat in avionul spre Romania doar cu doua dintre ele, fata de 14 ani ramanand singura pe aeroportul din Lisabona. In Portugalia inca exista unele restrictii legate de pandemie, asa ca la imbarcarea in avion, pasagerii trebuie sa prezinte un test Covid negativ.

Testele profesoarelor si ale altor doua dintre eleve au fost gata la timp, insa testul celei de-a treia fetite, nu. Aceasta din urma nu a putut, astfel, sa se imbarce in zborul spre Romania, la care aveau biletele cumparate. In aceasta situatie, profesoarele insotitoare, una de desen si una de fizica, au decis sa plece din Portugalia fara fata de 14 ani, care nu avea un test negativ si, prin urmare, nu se putea urca in avion. Cele doua raspundeau legal de eleva, aceasta fiind minora, si aveau imputernicire notariala de la parinti pentru a putea calatori cu ea.

Ce i-au spus profesoarele copilei pe care au lasat-o singura intr-o tara straina

Fara sa stea prea mult pe ganduri, cele doua cadre didactice impreuna cu celelalte doua eleve s-au imbarcat in avion si au lasat-o pe fata de 14 ani singura in aeroport. Potrivit presei locale, acestea i-ar fi dat elevei 40 de euro pentru a-si plati testul si a-si cumpara mancare si i-ar fi spus sa fie puternica, pentru ca ele au incredere ca se va descurca singura.

Cele doua profesoare nu i-au anuntat pe parintii fetei ca au lasat-o acolo. Eleva a fost cea care i-a sunat si le-a povestit situatia, cerandu-le ajutorul pentru a completa formularul de imbarcare in avion. In cele din urma, o profesoara din Portugalia s-a dus in aeroport si a ajutat-o pe copila sa faca formalitatile si sa se urce in urmatorul avion catre Romania.

Inspectoratul judetean Salaj a deschis o ancheta in acest caz, care a revoltat intreaga comunitate. In tot acest timp, cele doua unitati scolare unde predau profesoarele au incercat sa musamalizeze cazul si sa nu se afle despre situatie in afara comunitatii.

„Stim de situatia de la Jibou. Am deschis o ancheta in ceea ce priveste cele doua profesoare. Este regretabil. Fetita a ramas pe aeroport in Lisabona, iar cele doua profesoare s-au imbarcat in avionul spre Romania. Intre timp au vorbit cu o profesoara din Portugalia sa mearga sa stea cu fetita. Daca ma intrebati pe mine, rezovlarea era simpla, daca sunt doua profesoare si trei copii, una putea sta cu fetita in Portugalia si cealalta sa vina cu celelalte doua fetite in Romania. Nu au vrut aceasta rezolvare pe motiv ca nu mai voiau sa plateasca inca un bilet de avion in plus, ceea ce nu este normal”, a declarat Vasile Bulgarean, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj.

Cazul a ajuns si in atentia politiei, insa oamenii legii nu pot interveni daca parintii fetei lasate pe aeroportul din Portugalia nu depun plangere sau nu fac o sesizare.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre