O fetita de 5 ani care s-a vindecat de COVID, lupta pentru viata ei dupa ce a facut boala Kawasaki

/ / Modificat: 2020-05-20
O fetita de 5 ani care s-a vindecat de COVID, lupta pentru viata ei dupa ce a facut boala Kawasaki

Scarlett este o fetita din Marea Britanie, in varsta de cinci ani, care s-a infectat cu coronavirus la scoala. Simptomele au fost usoare si s-a vindecat, dar cinci saptamani mai tarziu a inceput sa prezinte semne inflamatorii compatibile cu boala Kawasaki.

Micuta a fost internata in unitatea de terapie intensiva a Spitalului de Copii din Leeds (Anglia).

Boala i-a afectat mai multe organe si astazi se lupta pentru viata sa, insa sansele de supravietuire sunt de doar 20%, potrivit tatalui sau vitreg. Nu este ventilata mecanic, dar sufera de probleme cardiace.

Familia sa avertizeaza sa nu se redeschida scolile din Marea Britanie

Familia a dorit sa faca publica fotografia fetei pe contul de Twitter pentru a avertiza autoritatile impotriva redeschiderii scolilor din Regatul Unit, dupa ce premierul Boris Johnson a anuntat ca unele unitati isi vor relua cursurile pe 1 iunie.

"Parintii ei, mama medic si tatal profesor, vor sa impartaseasca povestea, nu numai pentru ca traiesc aceasta experienta teribila,  dar sunt in primele linii ale acestei crize si vad cum scolile vor deveni urmatoarea linie de pe front," a spus unchiul fetitei. 

El a adaugat ca consecintele ar putea fi grave daca copiii se vor intoarca la scoli in urmatoarele saptamani. Acesta a mai precizat ca nepotul sau, in calitate de profesor, isi doreste sa se intoarca la scoala, dar folosirea micutilor pe "post de cobai este un risc mult prea mare, mai ales ca se stie atat de putin despre boala care a doborat-o pe Scarlett."

Boala Kawasaki si "socul pediatric"

In urma cu cateva saptamani, autoritatile din domeniul sanatatii din Marea Britanie, dar si din alte tari, au avertizat asupra cresterii cazurilor de copii cu simptome compatibile cu aceasta boala, care ar putea fi legate de Covid-19.

Desi sunt cazuri rare, s-a observat ca unii copii, in general cu varsta sub cinci ani, care au avut coronavirus, dezvolta aceasta afectiune inflamatorie care ar putea duce la "soc pediatric."

La inceput poate provoca febra si varsaturi sau dureri abdominale, pete pe piele, ochi rosii si stare generala proasta, ducand apoi la un soc care apare atunci cand sistemul cardiovascular nu poate furniza celulelor suficient oxigen si nutrienti.

Potrivit OMS, pana in prezent nu exista studii concludente care sa dovedeasca aceasta legatuta, dar Centrul American pentru Controlul Bolilor a confirmat deja legatura dintre coronavirus si sindromul Kawasaki la copii. Dar incidenta cazurilor ramane scazuta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boala kawasaki, Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre