Nu stii daca vrei sa fii mama sau nu? Iata ce intrebari trebuie sa-ti pui

/ / Modificat: 2023-02-22
Nu stii daca vrei sa fii mama sau nu? Iata ce intrebari trebuie sa-ti pui

Sa devii mama este o decizie care iti schimba viata. Implica zambete si fericire, o schimbarea vietii care poate fi cu adevarat plina de satisfactii, dar si multe compromisuri. Si, ca toate deciziile importante, nu este lipsita de presiuni sociale, individuale si familiale.

Vine o varsta in viata unei femei cand, din pacate, societatea ne tot intreaba daca vom avea copii, sau fac afirmatii nepotrivite precum ”trebuie sa ai un copil”. Este o varsta la care se presupune ca iti vei dori sa fii mama, sau ca trebuie sa devii mama. Insa nimeni nu intreaba daca esti pregatita sau daca iti doresti asta, presupunand ca daca esti femeie este musai sa-ti doresti copii.

Prin urmare cum ramane cu ceea ce ne dorim cu adevarat? Exista femei care au vrut clar de cand erau mici sa fie mame. Este o dorinta care vine puternic din interior. Ele isi imagineaza viata cu copii inca de cand sunt mici, iar aceasta idee le face foarte fericite.

Pentru altele, aceasta dorinta vine un pic mai tarziu. Iar pentru altele, pur si simplu nu vine. Toate deciziile, si dorintele, sunt bune si nu trebuie sa le judecam. Important este sa decidem in conformitate cu dorintele si valorile noastre daca dorim sau nu sa devenim mame.Insa ce se intampla daca nu stim daca vrem sau nu sa devenim mame? 

Intrebari pe care sa ti le pui daca nu stii daca vrei sa fii mama sau nu

Exista femei care nu stiu daca vor sa fie mame. Este posibil ca o parte din ele sa aiba aceasta dorinta, dar exista alte parti din ele insele care nu vor. Iar acest lucru este logic, deoarece stari emotionale aparent opuse pot coexista in cadrul aceleiasi femei.

Pe de alta parte, la aceste indoieli se adauga ceasul biologic care marcheaza cel mai bun moment pentru a porni pe drumul spre maternitate (stim deja ca este mai dificil sa concepi la o varsta inaintata).

Desi nu exista o formula magica pentru a gasi un raspuns la aceasta intrebare, exista cateva intrebari pe care sa ti le pui si asupra carora sa reflecti pentru a avea mai multa lumina asupra acestui dubiect. Iata care sunt aceste intrebari: 

1. Daca as putea sa ma eliberez de presiunile sociale... as vrea un copil?

2. Ce imi spune corpul meu, este o dorinta pe care o simt in interiorul meu?

3. Cand ma conectez cu ideea de a fi mama, ce are mai multa greutate: ceea ce se asteapta de la mine sau ceea ce imi doresc cu adevarat?

4. Devenind mama, viata mea se va schimba radical, din multe puncte de vedere (timp, prioritati...) Este o schimbare pe care am chef sa o fac, pe care sunt dispusa sa o fac?

5. Desi maternitatea poate fi o calatorie pretioasa, imbogatitoare si magica, ea presupune si sacrificii; de exemplu, timp exclusiv pentru sine, ore de somn, o schimbare a prioritatilor. Sunt dispusa sa fac aceste sacrificii?

6. Cum as vrea sa fie viata mea peste 5 ani? Dar peste 10, 15 si 20 de ani?

7. Sunt dispusa sa ma angajez la o responsabilitate pe viata?

8. Am resursele necesare pentru a deveni mama sau le pot avea in viitor?

9. Am suficienta stabilitate (sau o pot avea) pentru a fi mama acum sau in viitor?

10. Din punct de vedere psihologic sunt pregatita sa fiu mama?

11. Daca ma imaginez cu copii... Este acesta un scenariu pe care il astept cu nerabdare, care ma face fericita?

Ia-ti tot timpul necesar si raspunde sincer la toate aceste intrebari pentru a avea o imagine de ansamblu mai buna asupra a ceea ce-ti doresti. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Femeie

Articole recomandate

Citeste si despre