Noi masuri impotriva violentei in scoli. S-a propus crearea unor camere de detentie scolara

/ / Modificat: 2023-04-19
Noi masuri impotriva violentei in scoli. S-a propus crearea unor camere de detentie scolara

Actele de violenta care s-au desfasurat recent in cateva scoli din Romania au scandalizat opinia publica, dar si sindicatele. Reprezentantii profesorilor propun o serie de masuri pentru a limita numarul actelor violente si pentru a-i descuraja pe elevii pusi pe fapte rele. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE), Marius Nistor, a venit cu o serie de propuneri menite sa scada numarul actelor de violenta in scoli.

Printre masurile propuse se numara: reintroducerea exmatricularii, detentia scolara, nota la purtare sa conteze la admiterea la liceu sau la BAC, precum si aplicarea unor amenzi parintilor elevilor violenti. Pe langa acestea, s-a propus si instalarea unor camere de supraveghere in scoli, care sa functioneze tot timpul. Masurile au fost prezentate la dezbaterea proiectului de lege din invatamantul preuniversitar.

Ministrul Invatamantului, Ligia Deca, a spus ca ia in calcul propunerile si ar putea fi de acord cu cateva dintre ele. Exmatricularea pe o perioada de 5 zile si consilierea elevilor-problema ar putea fi o idee buna, crede ministrul. Si camerele de luat vederi ar putea contribui la scaderea actelor de violenta in scoli, mai spune Ligia Deca.

Propunerile Federatiei Sindicatelor din Educatie sunt urmatoarele:

1. Instituirea prin lege a sanctiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare si exmatricularea limitata in timp de 3-5 zile sau definitiva, cu modificarea corespunzatoare a dispozitiilor privind obligativitatea invatamantului.

2. Normarea in fiecare unitate de invatamant a cel putin unui post de consilier scolar, fara obligatie de catedra, doar cu atributii si competente clare in privinta elevilor care trec prin dificultati in familie, criza de identitate sau de adaptare la mediul scolar, care sa poata discuta cu elevii indiferent ca parintii reprezentantii legali sunt sau nu de acord la solicitarea invatatorului dirigintelui.

3. Instituirea prin lege amenzilor platibile de catre parinti/ reprezentant legal pentru faptele copiilor (indiferent ca acestea constau in deteriorari distrugeri ale bunurilor unitatii sau jignirea / lovirea salariatilor acesteia ). + Cuantumuri amenzi diferentiate in raport cu gravitatea faptei.

4. Normarea de posturi de paznici ai unitatilor de invatamant, nu angajatii firmelor de baza cu care unitatile administrativ-teritoriale au contract, care sa ii poata controla pe elevi in ghiozdan/rucsac de urgenta prin sondaj sau in caz de suspiciune privind detinerea de arme albe petarde sau substante periculoase / psihotrope.

5. Obligativitatea de a instala camere video in toate salile de clasa, holuri si curtea scolii care sa poata functiona independent de existenta sau nu a acordului parintilor reprezentantilor legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmarile sa poata fi utilizate atat ca probe in cadrul cercetarii disciplinare, cat si de catre organele abilitate ale statului.

6. Interdictia utilizarii telefoanelor mobile in spatiul scolar atat in timpul orarului normal cat si in pauze sau in cadrul activitatilor extrascolare.

7. Telefoanele se inchid la intrare in unitate si se redeschid la parasirea acesteia. Telefoanele gasite in functie asupra elevilor se confisca si se predau doar parintilor/ reprezentantilor legali.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lege violenta Violenta asupra copiilor Bullying scoli

Articole recomandate

Citeste si despre