Noi masuri de siguranta pentru elevi. Anuntul vine cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar

/ / Modificat: 2021-09-03
Noi masuri de siguranta pentru elevi. Anuntul vine cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar

Scoala incepe pe 13 septembrie, iar autoritatile fac eforturi sa gaseasca un cadru care sa permita elevilor si profesorilor sa fie fata in fata, chiar si in conditii de pandemie, dupa ce in ultimul an si jumatate cursurile s-au desfasurat mai mult online.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a adoptat noi masuri de siguranta in scoli, cu 10 zile inainte de inceperea anului scolar 2021-2022. Hotararea numarul 65 pentru abilitarea Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii de a emite un Ordin comun privind masurile de organizare in unitatile de invatamant vizeaza contextul pandemic si noile reguli ce trebuie respectate pentru a preveni imbolnavirea de Covid-19.

In ce conditii se inchid scolile dupa 13 septembrie

Autoritatile au facut doua scenarii posibile pentru desfasurarea cursurilor in noul an scolar:

• in localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 6/1000 de locuitori, se permite participarea zilnica, cu prezenta fizica la cursuri a tuturor anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor in unitatile de invatamant si cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2;

• in localitatile in care incidenta cumulata a cazurilor, in ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, pana la instituirea masurii carantinei, se permite participarea zilnica, cu prezenta fizica la cursuri in unitatile de invatamant, a tuturor anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor din invatamantul special cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2 si participarea in sistem on line a tuturor celorlalte categorii de elevi.

Scoala fata in fata, o prioritate

Ministrul Educației, Sorin Cimpeanu, este decis sa se faca tot posibilul ca elevii sa nu se mai intoarca la cursuri online, dat fiind faptul ca in ultimul an si jumatate s-a pierdut multa materie si, pe alocuri, acest sistem de predare nu a dat rezultate dintre cele mai bune. S-a renuntat, prin urmare, la multiplele scenarii de functionare de anul trecut. 

"Bazandu-ma pe informatiile pe care le am in limitele de competenta, pe conditiile din scoli, pe faptul ca in scoli au fost respectate regulile sanitare mai riguros decat in orice alte locuri – cu exceptia unitatilor sanitare -, pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din invatamant, ma pronunt cat se poate de clar in favoarea deschiderii scolii fara scenarii, pentru toti elevii", spunea Sorin Cimpeanu cu ceva timp in urma.

Structura anului scolar 2021-2022

Anul scolar 2021-2022 va fi cel mai scurt din istoria recenta, avand doar 34 de saptamani de cursuri.

Semestrul I - 13 septembrie 2021 si 22 decembrie 2021 (14 saptamani de cursuri).

Semestrul al II-lea - 10 ianuarie - 10 iunie 2022 (20 de saptamani de cursuri)

Programul "Scoala Altfel" se va organiza in perioada 8- 14 aprilie, interval in care se pot organiza fazele nationale ale olimpiadelor scolare.

Vacanțele elevilor în anul școlar 2021- 2022:

• 25-31 octombrie 2021: vacanta pentru prescolari si clasele 0-IV

• 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022: vacanta de iarna;

• 15 aprilie - 1 mai 2022: vacanta de primavara;

• 11 iunie - data din septembrie 2022 la care va incepe anul scolar 2022–2023, vacanta de vara.

Articole recomandate

Citeste si despre