Modelul paternal, cauza de obezitate in copilarie

/ / Modificat: 2007-07-20
Modelul paternal, cauza de obezitate in copilarie





 

Modelul tatalui reprezinta o influenta majora asupra greutatii copilului, reiese dintr-un studiu australian ce a cercetat aproape 5000 de copii cu varstele cuprinse intre 4 si 5 ani.

Cercetatorii au descoperit ca tatii care nu isi restrictioneaza copiii sau nu isi iau in serios slujba de parinte, pot avea copii supraponderati sau obezi, pe cand tatii cu limite bine stabilite au copii cu indicele de masa corporala mai mic.

Nu exista nici o asociatie intre modelul matern si greutatea copilului, spune autorul studiului de la Spitalul Melbourne si Institutul de Cercetare al Copiilor din Murdoch.

Acest studiu s-a realizat pe mai multi prescolari din Australia si pentru prima oara, s-a sugerat ca tatii pot fi motivul obezitatii copiilor si doar ei o pot preveni. Mamele sunt adesea acuzate de obezitatea copiilor, insa acest studiu sugereaza ca "pentru o mai buna profilaxie, poate ca ar trebui sa ne concentram pe intreaga familiei", spune Melissa Wake, profesoara asociata la CCCH.

"Avand in vedere influenta familiei ca intreg in anii prescolari ai copilului privind dezvoltarea fizica si psihica, este momentul sa privim la rolul ambilor parinti si la impactul acestora in tendinta copilului de a fi supraponderat sau obez", spune Wake.

Din rezultatele studiului reiese ca tatii isi influenteaza copiii in greutate, intr-un procent de 60%, mai mare decat cel al mamelor (40%).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre