Ministrul Sanatatii: Exista o corelatie intre timpul petrecut cu parintii si cazurile de autism

/ / Modificat: 2020-01-28
Ministrul Sanatatii: Exista o corelatie intre timpul petrecut cu parintii si cazurile de autism

Ministrul Sanatatii Victor Costache a provocat un scandal dupa ce a sustinut ca exista o legatura directa intre plecarea romanilor la munca in strainatate si raspandirea fenomenului de autism la copii.

"Exista o corelare intre aceasta afectiune si timpul care este petrecut de parinti cu copiii la varste fragede. Cred ca avem foarte putine centre si specialisti in domeniul autismului. (...) Este foarte important ca acesti copii sa fie tratati corect. 

Din pacate, datorita acestui fenomen tipic Romaniei, al plecarilor persoanelor active in strainatate, avem din ce in ce mai multe cazuri de autism. E o colerare intre aceasta afectiune si timpul care este petrecut de parinti cu copii la varste fragede si atunci trebui sa crestem capacitatea noastra ca tara de a trata astfel de afectiuni,"  a declarat Victor Costache, potrivit Digi24.

Replica pentru ministrul Sanatatii

Declaratia controversata a ministrului nu a ramas fara ecou. Asociatiile din domeniu subliniaza ca nu exista niciun studiu serios care sa sustina aceasta legatura. Pe de alta parte, lipsa interactiunii cu mama sau o interactiune disfunctionala cu parintii, asa cum subliniaza literatura de specialitate, de obicei nu conduce la autism, ci la aparitia tulburarilor de atasament.

De altfel, autismul nu se vindeca doar de pe urma interactiunii familiale.

Potrivit unei analize publicata in 2019 de catre Institutul National de Sanatate Publica, in Romania numarul cazurilor de diverse tulburari, inclusiv cele din spectrul autist, a crescut de la 180 in anul 2008, la 1147 in anul 2017. In privinta autismului infantil numarul cazurilro inregistrate a evoluat de la 812 in 2008, la 944 in 2017. Pentru autismul atipic, in 2008 erau inregistrate 523 de cazuri, iar in 2017 544, noteaza Edupedu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ministrul sanatatii Autism Copii

Articole recomandate

Citeste si despre