Ministerul Educatiei, dat in judecata de fondatorul DEX online, deoarece nu ii primeste copilul la scoala

/ / Modificat: 2022-05-31
Ministerul Educatiei, dat in judecata de fondatorul DEX online, deoarece nu ii primeste copilul la scoala

Caz halucinant in Romania. Catalin Francu, unuld intre fondatorii DEX online, a dat Ministerul Educatiei in judecata. Motivul? Acesta nu isi poate inscrie copilul la scoala.

Potrivit legii, copiii pot fi inscrisi in clasa pregatitoare (Clasa 0), doar daca implinesc varsta de 6 ani pana pe 31 decembrie 2022, iar copilul lui Francu implineste 6 ani pe 3 ianuarie 2023. Cu doar 3 zile mai tarziu decat data limita.

“Fiul nostru este nascut pe 3 ianuarie, asadar cu trei zile dupa data-limita. La cinci ani si un pic, el citeste fluent, socoteste si scrie (nu caligrafic, dar impartirea in litere este perfecta). Conform legii, el urmeaza sa intre in clasa zero in 2023, iar in clasa I in 2024, la 7 ani si 8 luni. Asta inseamna cu 18 luni mai tarziu decat am intrat eu (la 6 ani si 2 luni, ca multi altii din generatia mea)”, a povestit Catalin Francu pe blogul sau.

Potrivit legii din Romania, pot fi inscrisi la soala, in clasa 0, doar copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la momentul inceperii scolii. Exista o exceptie de la regula pentru cei care urmeaza sa implineasca sase ani pana la 31 decembrie. Este insa nevoie de o solicitare scrisa de parintii copiilor respectivi si de o evaluare care sa arate ca “dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare”.

Catalin a facut petitii, memorandumuri, a avut discutii la Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) si a fost de fiecare data refuzat pe acelasi motiv: legea nu permite.

“Conditiile de inscriere in clasa pregatitoare (invatamantul primar) sunt stabilite in primul rand prin lege (act normativ), iar legea se poate modifica prin ordonanta de urgenta in cazuri intemeiate, care justifica urgenta interventiei legislative. Situatiile la care va referiti dumneavoastra nu intra in aceasta categorie.”, a explicat Ministerul Educatiei, pentru publicatia Scoala9.ro.

 Ministerul Educatiei a facut exceptii timp de 7 ani, dar a renuntat

Chiar daca legea exista din 2021, pana in 2019 s-au permis, dupa un aviz de la psiholog, inscrierea in clasa pregatitoare a copiilor care nu implineau 6 ani pana la 31 decembrie.  Acum insa nu se mai fac astfel de exceptii.

“Raspunsul ministerului spune «Legea 1/2011 nu permite», desi din 2020 incoace nu legea s-a schimbat semnificativ, ci doar metodologia elaborata de… minister. Am intrebat care modificare anume din Legea educatiei interzice exceptiile care in anii trecuti au existat, dar nimeni nu stie”, a mai explicat Catalin Francu.

Acesta este si motivul pentru care Catalin Francu a dat in judecata Ministerul educatiei.

FOTO: youtube.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre