Mi-a disparut copilul. Ce trebuie sa fac?

/ / Modificat: 2019-09-06
Mi-a disparut copilul. Ce trebuie sa fac?

In contextul evenimentelor intamplate la Caracal dar si pentru ca atunci cand au de-a face cu disparitia unui minor, cei cu atributii in domeniu se ghideaza dupa o norma fara putere de lege elaborata inca din anul 2007.

MAI a lansat in dezbatere publica la inceputul lunii august un proiect pentru a se crea un suport legislativ dedicat metodelor de cautare in cazul disparitiei unei persoane. Apreciem binevenit actul normativ avand in vedere vidul legislativ cu privire la procedura de urmat in astfel de situatii.

Dar si pentru ca in prezent inceperea urmaririi penale constituie o situatie premisa pentru desfasurarea activitatii de cautare a persoanelor disparute, iar activitatea organelor de cercetare penala este in scopul prinderii infractorului si nu in scopul gasirii celor disparuti.

Pana la intrarea in vigoare a noii reglementari, fata de care deja exista comentarii si propuneri, sesizati disparitia copilului, pentru ca atunci cand este vorba despre un minor, cercetarea in vederea stabilirii procedurii de cautare, trebuie sa inceapa de indata.

Astfel, orice persoana (parinte/ tutore, ruda, vecin etc.) poate sesiza disparitia unui minor prin plangere, denunt ori din oficiu, sesizare ce poate fi primita pe mai multe cai: prin intermediul Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta „112”; prin sesizare directa la sediul unitatii de politie; prin sesizarea verbala a unei patrule din teren; in format electronic prine-mail, pe site-ul Politiei Romane; mass-media, informare primita de la alte structuri/organizatii etc.

Chiar daca sunteti intr-o stare de emotie puternica generata de disparitia copilului, trebuie sa oferiti cat mai multe informatii referitoare la disparitie precum si datele de stare civila ale copilului, semnalmentele, semnele particulare, daca lipsesc obiecte personale ale copilului, momentul constatrii disapritiei, etc. In acest fel vei ajuta organele de politie sa stabileasca despre ce fel de disparitie este vorba ( copil ratacit, rapit, luat de unul dintre parinti,fugit de acasa etc.) si sa procedeze in consecinta.

Trebuie sa mai stii ca si ca in situatia in care se sesizeaza disparitia copilului in diferite imprejurari, obligatoriu se vor desfasura activitati de cautare si in locuinta de fapt a acestuia(intrucat exista posibilitatea intoarcerii la domiciliu), dar si pentru ridicarea unor obiecte personale necesare anchetei sau identificarea de urme/mijloace materiale de proba lasate de copil sau, dupa caz, de suspect.

Articol realizat de avocat Teodorescu Carmen Adriana

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disparitie copii

Articole recomandate

Citeste si despre