Masuri noi pentru prevenirea abandonului scolar si stimularea performantelor in educatie

/ / Modificat: 2023-03-11
Masuri noi pentru prevenirea abandonului scolar si stimularea performantelor in educatie

Abandonul scolar este un flagel ce ingrijoreaza autoritatile. Desi invatamantul este obligatoriu si gratuit in Romania, sunt, inca, foarte multi copii care nu sunt trimisi la scoala de parinti. Privarea copilului de educatie este sanctionata prin lege, insa rata abandonului scolar ramane la cote alarmante. Statul intervine cu ajutoare pentru elevi si parinti, fara discriminare.

Toti copiii din romania vor beneficia la inceput de an scolar de un ajutor financiar din partea statului roman. Acest ajutor se acorda si in anii trecuti, insa ponderea lui ar urma sa creasca, in scopul descurajarii abandonului scolar.

Anuntul vine de la ministrul Educatiei, Ligia Deca

Initiativa nu este noua, insa sumele acordate la inceput de an scolar pentru rechizite tuturor elevilor vor creste din anul scolar 2023-2024.

„Toti copiii vor avea rechizitele de care au nevoie la fiecare inceput de an. Am semnat ordinul care majoreaza suma alocata pentru pachetele de rechizite scolare. Aceasta este doiar una dintre masurile unui plan prin care combatem abandonul scolar si ne asiguram ca toti elevii au parte de educatia de calitate pe care o merita”, a anuntat Ligia Deca pe Facebook.

Cu cat cresc sumele acordate de stat pentru rechizite

Ministrul a precizat ca din 2023 valoarea pachetelor de rechizite a fost majorata, dupa cum urmeaza:

• de la 25, la 65 de lei pachetele pentru elevii din invatamantul primar

• de la 30, la 75 de lei pachetele pentru elevii de gimnaziu.

Printre mecanismele pentru stimularea performantelor scolare se numara si cresterea burselor. PNL a anuntat ca, din 2023 se vor acorda 870.000 de burse, pentru care bugetul va fi dublat. Cuantumul burselor de merit va fi majorat de la 200, la 450 de lei, bursa de excelenta olimpica internationala (I) va fi de 1000 de lei pe luna, iar bursa de excelenta olimpica nationala (II) va fi de 700 de lei pe luna.

In plus, elevii cu performante deosebite la olimpiadele nationale sau internationale pot fi inscrisi la liceu, la filiera unde au obtinut rezultatele, fara a sustine Evaluare Nationala sau admitere. Totodata, eelvii cu rezultate scolare excelente vor putea promova doi ani de studii in unul singur.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copiilor Educatie

Articole recomandate

Citeste si despre