Mai multi copii sarmani din Moldova, dusi la mare de preotul Dan Damaschin. „Am vazut marea la televizor. E frumoasa!”

/ / Modificat: 2023-06-21
Mai multi copii sarmani din Moldova, dusi la mare de preotul Dan Damaschin. „Am vazut marea la televizor. E frumoasa!”

Pentru 1.600 de copii sarmani din Moldova, vara aceasta va fi de neuitat. Vor vedea pentru prima data marea, iar asta datorita parintelui Dan Damaschin, care in ultimele luni a muncit fara incetare la tabara „Marea Vietii” de la Eforie Nord, pentru a le oferi o vacanta de neuitat unor copilasi cu posibilitati financiare reduse.

„In ultimele luni am muncit fara incetare la Tabara «Marea Vietii» de la Eforie Nord, o locatie care sa poata gazdui asa cum se cuvine micile suflete si in care sa le putem oferi acestora tot ceea ce este mai bun, fie ca vorbim despre cele 3 mese pe zi si micile gustari, fie ca vorbim de conditii de cazare care sa-i faca invidiosi pe mai toti hotelierii din zona. La toate acestea am redimensionat spatiile interioare, astfel ca cei mici se vor putea distra intr-un foisor generos atunci cand vremea nu va permite activitatile pe plaja. Insa, mai ales, il vor putea cunoaste pe Dumnezeu in paraclisul inchinat Sfintilor Doctori Cosma si Damian”, declara parintele Dan Damaschin, initiator proiect „Marea Vietii”, potrivit bzi.ro.

Cei 1.600 de copii fie provin din familii fara posibilitati, fie sunt orfani. Primii 150 de copii au plecat luni noaptea din Iasi spre statiunea Eforie, unde se vor „intalni” cu mare, pe care pana acum au vazut-o doar in poze sau la televizor.

Ana-Maria, Denisa si Valerica sunt surori si, impreuna cu verisoara lor, Andreea, au plecat in prima lor excursie. Dintr-un reportaj realizat de jurnalistii Pro TV aflam ca micutele, care provin dintr-o familie fara posibilitati, invata foarte bine, asa ca au primit in dar o tabara de o saptamana pe litoral. Fetele spun ca, pana acum, au vazut marea doar la televizor.

Reporter: Unde ai vazut tu marea?

Ana-Maria: La televizor, sunt oameni multi, apa multa si copii.

Denisa: Nu am fost niciodata si cred ca o sa fie foarte distractiv si foarte frumos.

Reporter: Ce stii tu despre mare?

Valerica: Stiu ca este copaci, nisip, apa”.

Andreea: Sa imi fac multi prieteni, o sa fie foarte distractiv. Abia astept.

„Nu, bani sunt putini, nu avem, nu putem merge la treaba, stam cu copiii si daca a spus parintele ca poate, le-am dat si pe ele sa se distreze si sa se bucure”, a marturisit mama lor.

Vara aceasta, la initiativa preotului Dan Damaschin, 1.600 de copii nevoiasi vor merge la mare, in 13 serii. Costul pentru fiecare copil este de 500 de lei, iar banii provin din donatii.

„Vom duce 13 serii a cate 100 si ceva de copilasi. Sper sa prindem si luna septembrie cu o vreme buna ca sa putem duce 1.500, 1.600 de copii. Cheltuiala o apreciem in jur de 500 de lei de copil, cazarea fiind a noastra, mancarea o mai procuram de la donatori si mai adaug hainele pe care le luam copilasilor, printre care slapi si multe altele, transportul speram sa fie prin CFR, mai este si personalul de care avem nevoie.

Noi incercam sa stimulam si excelenta, pentru ca fiecare copil cu care mergem la mare nu este un copil care provine dintr-o familie defavorizata si atat, acestia sunt copilasi care invata, care au note mari la scoala si care incearca sa devina un model pentru cei din comunitatea de unde vin.

De cand ma stiu duc copiii la mare si, daca pentru noi, adultii, o vacanta inseamna o refacere a starii de bine, pentru acesti copilasi este o perioada de normalitate, deoarece multi dintre ei pleaca de acasa, de unde poate mananca o singura data, unde nu se spala pentru ca nu au decat un lighean, poate dorm cu inca sase sau sapte frati in acelasi pat, iar la mare vor avea un pat mare, lenjerie de pat curata, vor mai avea mancare pe saturate, gustari la discretie”, mai spune parintele Dan Damaschin, potrivit bzi.ro.

Surse: romaniatv.net, bzi.ro, stirileprotv.ro
Foto: facebook.com/danutdamaschin

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii

Articole recomandate

Citeste si despre