INSP sustine ca scoala online nu reduce transmiterea virusului! Ce masuri propun specialistii

/ / Modificat: 2021-10-30
INSP sustine ca scoala online nu reduce transmiterea virusului! Ce masuri propun specialistii

Trecerea scolilor in mediul online nu ajuta la reducerea transmiterii virusului Sars-Cov-2, sustin expertii Institultului National de Sanatate Publica (INSP).

Potrivit acestora, elevii care se afla in vacanta sau care fac cursuri online, pot merge in locuri aglomerate unde se pot imbolnavi.

Expertii INSP considera ca scoala poate functiona in continuare in format fizic prin introducerea testarii si a restrictiilor.

Avertismentul specialistilor vine o data cu vestea ca Ministerul educatiei ia in calcul ca elevii sa inceapa scoala in format online dupa terminarea vacantei.

Potrivit expertilor INSP nu exista date care sa arate ca mobilitatea populatiei este mai redusa daca scolile sunt inchise. In plus, expertii avertizeaza ca elevii pot circula mai mult in spatii aflomerata in timpul vacantei, ceea ce creste riscul de infectare.

In plus, expertii INSP au transmis ca nu au recomandat inchiderea scolilor pentru doua saptamani si trimiterea elevilor in vacanta.

“Noi nu am dat nicio recomandare in privinta scolilor. Nu, din contra, exista studii care arata ca in momentul in care copiii sunt liberi sa circule, trebuie implementate alte tipuri de restrictii concomitent astfel incat sa nu se mute din scoala in alte locatii. Exista studii care arata ca scoala trebuie sa functioneze fizic concomitent cu introducerea restrictionarii celorlalte activitati care sa favorizeze scoala fizica si, evident, cu testare, cu screening”, a declarat directoarea INSP, Adriana Pistol.

Elevii sunt momentan in vacanta pana pe 8 noiembrie. Dupa aceasta data, ministrul Educatiei ia in calcul ca elevii sa revina la scoala online, iar revenirea in formatul fizic sa se faca doar in localitatile si orasele in care incidenta este foarte redusa.

Articole recomandate

Citeste si despre