Indemnizatia pentru concediul de maternitate ar putea sa scada. Ce plafon vor sa stabileasca autoritatile

/ / Modificat: 2023-01-25
Indemnizatia pentru concediul de maternitate ar putea sa scada. Ce plafon vor sa stabileasca autoritatile

Vesti proaste pentru femeile care urmeaza sa intre in concediu de maternitate si care nu obtin venituri din salarii. Ministerul Sanatatii a anuntat ca vrea sa plafoneze suma oferita acestor femei. In prezent, ajutorul oferit de stat este limitat la 12 salarii minime brute. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, Ministerul Sanatatii ar urma sa scada plafonul de indemnizatie oferit acestor femei.

Indemnizatia care se ofera pe perioada concediului de maternitate (care este diferit de concediul de crestere a copilului) este oferita in limita a 126 de zile calendaristice. Autoritatile vor sa plafoneze indemnizatia de maternitate in cazul persoanelor care incheie contract de asigurari sociale de santate cu cateva luni inainte de a naste. In acest fel, se pot diminua diferentele foarte mari dintre contributiile la sistemul de sanatate pe care le achita gravidele si indemnizatiile pe care le primesc din partea statului roman.

Indemnizatia oferita de stat pentru concediul de maternitate este limitata in prezent la 12 salarii minime brute. Daca se aplica modificarea, aceasta ar urma sa fie limitata la maximum 3 salarii. Proiectul de ordonanta de urgenta a fost pus in dezbatere publica, iar initiatorii lui au pus schimbarea pe seama lipsei de fonduri.

„Iminenta insuficienta a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate pentru asigurati constituie o situatie extraordinara care reclama adoptarea de masuri imediate (…) In lipsa adoptarii masurilor imediate se vor produce consecinte negative, prin diminuarea, in continuare, a bugetului Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, aducandu-se atingere unui interes public respectiv al sanatatii populatiei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

La 1 ianuarie 2023, salariul minim brut a crescut la 3.000 de lei, iar astfel, plafonul maxim de asigurare a ajuns si el la 36.000 de lei (echivalentul a 12 salarii minime brute). Pentru a beneficia de indemnizatie in timpul concediului de maternitate, femeile care nu au obtinut venituri din salarii trebuie sa fi cotizat la CAS cu cateva luni inainte. In multe situatii, persoanele care incheie contracte de asigurare la CAS opteaza pentru venitul maxim permis de legislatie si stagiul minim de cotizare la sanatate, astfel ca discrepanta dintre cat cotizeaza si cat primesc din partea statului este foarte mare, au explicat autoritatile.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Indemnizatie mama

Articole recomandate

Citeste si despre