Greva din Educatie continua si marti. Marius Nistor: "Colegii vor decide ce vor face de maine"

/ / Modificat: 2023-06-05
Greva din Educatie continua si marti. Marius Nistor:

Greva profesorilor va continua si marti, 6 iunie, a anuntat Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Hare. Dascalii considera ca guvernul nu le-a oferit ceea ce au solicitat si nu vor sa faca niciun compromis. 

„Este Ziua Invatatorului si as vrea pe aceasta cale sa le urez La multi ani tuturor colegilor mei, cei care merita atat de mult si li se da atat de putin. Colegii vor decide ce vor face de maine. Indiferent daca vor continua greva sau ca vor reveni la scoala, ei merita tot respectul nostru. Momentan mesajul este ca greva va continua. Doar colegii nostri pot decide cu totul si cu totul altceva. Elevii sa aiba incredere in dascalii lor. 

In permanenta ne-am gandit si ne vom gandit tot la ei. Nu putem vorbi de compromis atunci cand vorbim de vietile a peste 300.000 de colegi de-ai nostri. Cred ca guvernul ar trebui sa faca compromisul, politicienii nostri, in sensul in care renunta la orgolii si la suparari si vin si iau o decizie care ar trebui sa fie importanta pentru toti din invatamant.

Politicienii nostri evita sa isi asume decizii radicale privind finantarea sistemului de invatamant, de asta si credibilitatea lor este scazuta. Colegii nostri au aratat ca au de ce sa faca greva. Atata timp cat printr-un act normativ nu s-a stipulat acel reper important legat de salariului debutantului cu studii superioare si nu putem vorbi de o grila de salarizare care sa fie prinsa intr-un act normativ si cu cat mai putin etape de punere in aplicare, este clar ca nu ne-am atins ceea ce am solicitat. Unii se gandesc la vacantele lor, noi ne gandim la ce se va intampla cu invatamantul mai departe”, a declarat Marius Nistor.

Ce se intampla cu elevii care se pregatesc pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a sustinut o conferinta de presa, vineri, de la ora 12:00, prin care a rugat cadrele didactice sa se intoarca la clase, pentru ca toti elevii sa poata sustine Evaluarea Nationala si Bacalaureatul. Aceasta a precizat ca negocierile cu sindicalistii pentru celelalte revendicari pot continua simultan. 

Inscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programata sa inceapa luni, 29 mai, insa Ministerul Educatiei a prelungit pana la 9 iunie perioada de inscriere a candidatilor, dar si incheierea situatiei scolare pentru elevii din anii terminali. Conform actualului calendar, in 12 iunie ar urma sa inceapa prima proba din cadrul competentelor, iar prima proba scrisa este programata din 26 iunie. Evaluarea Nationala 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma sa inceapa in 19 iunie, cu proba la Limba romana.

Ministrul Ligia Deca a spus ca pana in 9 iunie se va sti cu siguranta daca se ramane pe calendarul normal sau daca va fi nevoie de o reprogramare a probelor de competente la examenul de Bacalaureat.

„Pana acum am reusit sa tinem sub control calendarul examenelor nationale. Nu a fost modificat calendarul probelor.  Am prelungit perioada de incheiere a mediilor pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a pana pe 9 iunie. Am prelungit, de asemenea, perioada de inscriere la examenul de bacalaureat tot pana pe 9 iunie. Asta ne-ar permite sa incepem in bune conditii examenul de bacalaureat, asa cum era el inclus in calendarul de activitati scolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea Nationala incepe pe 19 iunie.

Este foarte important, pentru a putea sa ramanem in acest calendar, sa dam predictibilitate elevilor si sa asiguram cele mai bune conditii de desfasurare a examenelor sa ne putem intoarce cu totii in salile de clasa saptamana viitoare. In contextul in care acest lucru nu se va intampla, nu ne dorim asta, dar daca asta va fi situatia, va trebui sa ne gandim la prelungiri: prelungiri de inchidere a situatiilor scolare, reprogramari ale probelor examenelor nationale.

Sunt 183.000 elevi de clasa a VIII-a care trebuie sa sustina Evaluarea Nationala si 142.000 de elevi de clasa a XII-a care trebuie sa sustina BAC. Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie sa ne intoarcem la scoala!”, a declarat Ligia Deca. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Profesori Profesori copii Greva educatie 2023 Greva profesorilor

Articole recomandate

Citeste si despre