Ghid elaborat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Cum te PROTEJEZI de COVID-19 la cumparaturi

/ / Modificat: 2020-03-23
Ghid elaborat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Cum te PROTEJEZI de COVID-19 la cumparaturi

Pentru a ramane protejati si pentru a diminua pe cat posibil riscul de infectare cu noul Coronavirus, Departamentul pentru Situatii de Urgenţta a pregatit un ghid special, intitulat "Ghid pentru Cumparaturi."

Potrivit ghidului, oamenii sunt invatati care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmeze atunci cand merg la cumparaturi pentru a tine la distanta coronavirusul.

Ce sa fac inainte de a pleca la cumparaturi  

Pregatiti o lista a lucrurilor pe care vreti sa le cumparati, pentru a evita petrecerea unui timp indelungat in supermarket.

Evitati orele de varf (dimineata/seara) si mijloacele de transport in comun aglomerate.

Asigurati-va ca aveti la dumneavoastra: pachet de servetele, gel dezinfectant (alternativ, manusi).

Pregatiti langa usa de la intrare, dezinfectant si servetele de unica folosinta pentru cand veti reveni de la cumparaturi.

Cum ma protejez in timpul cumparaturilor

Nu atingeti carucioarele direct cu mana, daca in prealabil nu ati dezinfectat suprafata si mana sau daca nu purtati manusi.

Pastrati o distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si persoanele din apropiere. Ideal, 2 metri. 

Nu va imbulziti si evitati multimile de oameni adunate pe acelasi raion, asteptati eliberarea acestuia.

Cand ajungeti la casele de marcat, pastrati cel putin 1 metru distanta (estimat un carucior) intre dumneavoastra si persoanele din fata si din spatele dumneavostra.   

Evitati plata cu bancnote si optati pentru plata prin card bancar sau telefon; daca, totusi, sunteti nevoiti sa achitati cash si primiti rest bancnote, asiguraţi-va ca va dezinfectati pe maini imediat dupa ce ati efectuat plata   

Evitati apropierea telefonului mobil de fata sau ureche.

Ce fac cand ma intorc de la cumparaturi

Folositi dezinfectantul (sau alcoolul sanitar/spirt) si servetelele pregatite inainte de plecare pentru a va dezinfecta mainile, manerul usii, telefonul mobil, cheile imediat dupa inchiderea usii.

NU duceti cumparaturile/plasele in bucatarie/la locul lor (le puteti lasa la intrare)   

Inainte de asezarea produselor la locul lor in casa, dezinfectati suprafata acestora cu un servetel si dezinfectant (sau alcool sanitar/spirt). Pe legume si fructe NU se pulverizeaza cu substante – spalati-le foarte bine  

Cu un servetel imbibat in dezinfectant (sau alcool sanitar / spirt), curataţi, dupa caz, exteriorul gentii/rucsacului purtat(e) la cumparaturi, exteriorul portofelului folosit sau/si cardurile bancare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ghid Cumparaturi

Articole recomandate

Citeste si despre