Fondul clasei ar putea deveni ilegal. Amenzile vor fi uriase

/ / Modificat: 2021-06-18
Fondul clasei ar putea deveni ilegal. Amenzile vor fi uriase

Fondul clasei ar putea deveni o infractiune, iar amenzile pentru cei care vor colecta bani de la parinti si elevi vor unele uriase, intre 1000 si 2000 de lei, potrivit unui proiect de lege semnat de parlamentari USR-PLUS, depus joi la Parlament, care modifica Legea educatiei nationale. 

„Am depus astazi in Parlament o noua initiativa legislativa in care solicit ferm ca practica strangerii ilegale de bani de la parinti si copii sa fie eliminata si pedepsita. Prezenta modificare legislativa introduce o noua sanctiune cu caracter contraventional care poate fi constatata si aplicata de ofiterii sau agentii de politie competenti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anticipam faptul ca aceste modificari legislative propuse vor duce la o corijare definitiva a modului in care elevii, parintii, dascalii, personalul din toate unitatile de invatamant si chiar factorul politic, vad si inteleg obisnuinta de a solicita, in mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educatie adecvata in cele mai bune conditii”, a scris pe Facebook deputatul USR-PLUS Filip Havarneanu, initiator al legii.

"Proiectul este o prostie"

Presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti, Iulian Cristache, spune insa ca initiativa „este o prostie”, intrucat aceasta interdictie este deja reglemantata prin Regulamentul de Organizare si Functionare.

„In acest moment este reglementat in Regulamentul de organizare si functionare, de cate ori a fost updatat, noi - cred ca sunt doi ani de zile, in care am tinut sa mentionam expres ca este interzisa colectarea de fonduri in interiorul scolii, decat cu respectarea legii, adica sponsorizari sau prin intermediul asociatiilor cu personalitate juridica, care pot strange acesti bani dar nu sub forma de fondul clasei, fondul scolii, ci prin cotizatii sau sponsorizari catre asociatia de parinti, banii fiind directionati in urma unui dialog intre aceasta asociatie cu personalitate juridica si unitatea de invatamant”, a declarat Iulian Cristache pentru HotNews.ro.

„Cert este ca noi nicidoata nu am sprijinit strangerea de bani decat in situatii extreme, acolo unde comunitatea locala dintr-un sat de exemplu, si tu ca parinte vezi cum cade tavanul in cap” a mai spus el.

„Proiectul este o prostie, ceva de genul „sa aparem in presa si sa ne vedem pozati”. Ai pretentii de la parlamentari, au comisii de specialitate, au consilieri care ar trebui sa aiba habar. Deci in acest moment se interzice colectarea de fonduri prin consiliile reprezentative ale parintilor, scrie negru pe alb in Regulamentul de Organizare si Functionare. Orice scrie in lege are caracter obligatoriu. La fiecare inceput de an regulamentul si statutul unitatii de invatamant este discutat cu parintii la fiecare clasa”, a adaugat Cristache.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre