Elevii din scolile particulare vor primi burse de merit. In ce conditii

/ / Modificat: 2022-05-27
Elevii din scolile particulare vor primi burse de merit. In ce conditii

Elevii din scolile particulare vor primi burse de merit. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca dupa sedinta de Guvern de astazi a fost adoptat proiectul de Ordonanta de Urgenta prin care este modificata si completata Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

Astfel, potrivit Ordonantei, elevii de la particular, la fel ca si cei de la stat, vor putea primi burse de merit. Este vorba despre copiii care reprezinta Romania la olimpiadele internationale. Acestia, la fel ca cei de la stat vor putea fi premiati pentru performanta obtinuta.  

“Este pentru prima oara cand Guvernul a adoptat o masura prin care performanta elevilor la olimpiadele internationale este recunoscuta, indiferent de scoala de unde provin. Este recunoscuta prin alocarea unor burse de performanta pentru prima oara in scolile private.

Sunt elevi care reprezinta Romania, sunt elevi care merita recunoasterea statului pentru nivelul inalt la care reprezinta Romania, indiferent ca provin din sistemul de invatamant preuniversitar de stat sau din sistemul particular”, a declarat Sorin Cimpeanu. 

Bursa de merit pentru copiii olimpici este de 500 de lei.

Ce prevede legea modificata

Potrivit modificarilor aduse, legea a suferit modificari privind recompensarea elevilor din scolile particulare, care pana in prezent nu erau recompensati.

Astfel, la articol 82, al.1 – “(1³) Prin exceptie de la alin (1), de bursa de performanta beneficiaza si elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar particular”, prevede proiectul adoptat in sedinta de azi.

La acelasi alineat se prevede ca „Elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar de stat beneficiaza lunar de burse de performanta, de burse de merit, de burse de studiu si de burse de ajutor social”.

Potrivit prevederilor legale, bursele de performanta se acorda elevilor care:

„a) au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale competitiilor scolare nationale organizate de Ministerul Educatiei, denumit in continuare ME;

b) s-au calificat in loturile de pregatire organizate de Ministerul Educatiei pentru competitiile internationale;

c) au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale competitiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-stiintific, de nivel national, organizate de Ministerul Educatiei;

d) au obtinut locurile I, II sau III la competitiile sportive internationale la care participa loturile nationale ale Romaniei.”, potrivit edupedu.ro.

FOTO: podul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre