Dispar tezele si mediile semestriale. Anuntul care ii vizeaza pe toti elevii

/ / Modificat: 2022-05-30
Dispar tezele si mediile semestriale. Anuntul care ii vizeaza pe toti elevii

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat in urma cu ceva timp o reforma profunda in educatie, iar primele masuri incep sa fie luate. La inceputul acestei saptamani, Cimpeanu a facut anuntul care ii vizeaza pe toti elevii: urmeaza sa se renunte la mediile semestriale, precum si la obligativitatea tezelor. In acest fel, profesorii vor avea mai multa autonomie in procesul de evaluare, pe parcursul anului scolar. De asemenea, organizarea nu va mai fi facuta in doua semestre.

Ministerul Educatiei pregateste un pachet de masuri menite sa reformeze sistemul educational din Romania, asa cum il stim astazi. Unele dintre primele masuri anuntate de Guvern vizeaza tezele semestriale: acestea nu vor mai fi obligatorii. Dispar si mediile semestriale, pentru ca se schimba structura anului scolar. Totodata, ministrul Educatiei a anuntat luni ca au fost administrate primele 15.000 de teste la matematica, in cadrul programului de evaluare standardizata, la clasele a 3-a, a 5-a si a 6-a. De asemenea, copiii au primit si 10.000 de chestionare de satisfactie.

„Programul va avea o finantare de 1 miliard de euro pentru 5 ani, va fi coordonat de Ministerul Educatiei si Agriculturii. In total, aceste surse de finantare vor trebui sa genereze 1 miliard de euro astfel incat sa avem o extindere semnificativa a programului de sprijin pentru reducerea abandonului scolar pentru un numar cat mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educatiei. Prima runda din acest program national a realizat deja selectia de peste 1000 de scoli.”, a declarat Sorin Cimpeanu.

Ministrul a spus ca in anul scolar care vine se renunta la mediile semestriale si la obligativitatea sustinerii tezelor: „Va fi o singura medie generala la finalul anului scolar, iar profesorul va avea mult mai multa autonomie in scopul unei evaluari ritmice pe parcursul intregului an scolar”.

Care va fi structura anului scolar

Ministrul Educatiei a anuntat ca numarul de note pe care elevii le vor primi la o disciplina este egal cu n+3, unde n este numarul saptamanal de ore de la acea disciplina.

O alta modificare este ca, incepand din anul scolar 2022-2023, urmeaza sa fie schimbata structura anului scolar: in loc de doua semestre vor fi cinci module de invatare, care vor alterna cu cinci vacante.

Astfel ca a treia vacanta din anul scolar urmator va fi una mobila si este programata pentru luna februarie. Fiecare inspectorat scolar judetean poate alege saptamana in care scolile vor lua vacanta. Astfel, Sorin Cimpeanu a anuntat ca 30 de judete au decis ca aceasta vacanta sa fie in ultima saptamana din luna, 10 au decis sa fie in a treia saptamana, iar Bucuresti si Suceava au decis sa puna vacanta in a doua saptamana din februarie.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre