DESCHIDEM SCOALA: proiectul care sustine educatia copiilor din mediile vulnerabile a ajuns la a treia editie

/ / Modificat: 2023-05-11
DESCHIDEM SCOALA: proiectul care sustine educatia copiilor din mediile vulnerabile a ajuns la a treia editie

Elevii claselor a V-a si a VI-a din 16 scoli din judetele Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Arges, Teleorman si Giurgiu primesc sprijin pentru consolidarea materiei la Limba Romana si Matematica prin proiectul de educatie „Deschidem scoala”, initiat de Kaufland Romania si Asociatia pentru Responsabilitate Sociala Plan B. Proiectul se desfasoara pana la finalul anului scolar 2022 - 2023.

Aflat la a treia editie, „Deschidem scoala” este dedicat copiilor din mediile vulnerabile, cu risc de abandon scolar sau care au avut intreruperi in procesul de invatare si au suferit pierderi scolare importante. 

Conform datelor oficiale, la Evaluarea Nationala de anul trecut, ponderea elevilor din mediul rural care au luat note sub 5 este de trei ori mai mare decat in mediul urban. Totodata, 70% dintre copiii de la sate au avut medii sub 7, procentul celor cu medii intre 9 si 10 fiind de doar 4,5%. Mai mult, procentul abandonului scolar este in prezent, in Romania, de 15,6%, cel mai mare procent fiind in mediul rural, unde 26% dintre elevi nu mai vin la cursuri. 

3 directii de actiune 

Proiectul educational „Deschidem scoala” este gandit in jurul a 3 directii de actiune: digitalizarea scolilor vizate, predarea materiei printr-o metoda accelerata incluziva, consiliere psihologica. 

Cele 16 scoli cuprinse in editia din acest an a proiectului sunt dotate cu echipamente tehnice performante (tabla interactiva, videoproiector, laptop, sistem audio), care fac predarea materiei mult mai atractiva si mai eficienta pentru elevi. De asemenea, copiii beneficiari primesc seturi de rechizite care sa-i ajute in procesul de asimilare a informatiilor. In paralel cu invatarea materiei, acestia au parte si de consiliere psihologica, in perspectiva reducerii absenteismului si a abandonului scolar. 

Sprijin pentru 1600 de copii

„Deschidem scoala” a ajuns la a treia editie, dupa ce, in 2021 si 2022, peste 1600 de elevi din 8 judete din sud-estul tarii au beneficiat de 1580 de ore de recuperare si consolidare a materiei la Limba Romana si Matematica, precum si de sprijin psihologic si emotional, in urma desfasurarii a peste 80 de ore de consiliere scolara. 31 de sali de clasa au fost echipate digital. Una dintre schimbarile importante generate, in urma implementarii proiectului, este cresterea mediilor (notele elevilor beneficiari au crescut cu 2 pana la 3 puncte), mai putine note sub 5, aparitia notelor de 9 si 10. 

Elevii beneficiari au fost ascultati si indrumati de consilierii scolari, au realizat impreuna experimente si activitati de invatare diferentiate. Sprijinul a venit dupa ce, in cele mai multe dintre cazuri, s-a constatat ca elevii se confrunta cu probleme familiale, bullying si chiar depresie ori se simt descurajati si considera ca toata lumea le accentueaza lipsurile fara sa le vada micile reusite. 

Implicarea face diferenta

„La Kaufland, credem ca educatia este cheia dezvoltarii unei comunitati si una dintre cele mai importante investitii pentru viitor. Prin continuarea proiectului «Deschidem scoala», vom putea ajuta si mai multi copii din medii vulnerabile sa isi continue studiile si sa isi dezvolte abilitatile necesare pentru a-si urma visurile. Nu exista satisfactie mai mare decat aceea de a-i oferi unui copil o sansa in plus la viitorul stralucit pe care il merita”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania. 

„Prin proiectul «Deschidem scoala» ne dorim sa crestem accesul copiilor din mediul rural la educatie de calitate si sa reducem decalajul de pregatire fata de elevii din mediul urban. Rezultatele obtinute in primele doua editii ne-au incurajat sa continuam si in acest an si sa ajungem la alti beneficiari din comunitati vulnerabile. Vizam, la fel ca si pana acum, dezvoltarea interesului pentru participarea activa la lectii, diminuarea absenteismului, insusirea de cunostinte si recuperarea lacunelor scolare”, a declarat Raluca Costache, Project Manager Asociatia PLAN B.    

Institutiile de invatamant in care se desfasoara a treia a proiectului „Deschidem scoala” sunt: Scoala Gimnaziala „Dr. Ion Sirbu” din localitatea Eftimie Murgu, Scoala Gimnaziala „Iuliu Birou” din localitatea Ticvaniu Mare – judetul Caras-Severin; Scoala Gimnaziala Eselnita din localitatea Eselnita, Scoala Gimnaziala Jiana din localitatea Jiana – judetul Mehedinti; Scoala Gimnaziala din localitatea Piscuri, Scoala Gimnaziala „Ion Grigoroiu” din localitatea Lelesti – judetul Gorj;  Scoala Gimnaziala Rojiste din localitatea Rojiste, Scoala Gimnaziala Castranova din localitatea Castranova – judetul Dolj; Scoala Gimnaziala Orlea din localitatea Orlea, Scoala Gimnaziala Grojdibodu din localitatea Grojdibodu – judetul Olt; Scoala Gimnaziala nr.1 din localitatea Hartiesti, Scoala Gimnaziala nr.1 din localitatea Vulturesti – judetul Arges; Scoala Generala „Sfintii Voievozi” din localitatea Bragadiru, Scoala Gimnaziala Calinesti din localitatea Calinesti – judetul Teleorman; Scoala Gimnaziala nr. 1 din localitatea Malu Spart, Scoala Gimnaziala „Constantin Stancescu” din localitatea Rasuceni – judetul Giurgiu. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre