Demisia nu este o solutie! Medicii, obligati sa lucreze dupa incetarea termenului de preaviz

/ / Modificat: 2020-04-13
Demisia nu este o solutie! Medicii, obligati sa lucreze dupa incetarea termenului de preaviz

Unul dintre principiile fundamentale ale dreptului muncii, principiu de natura constituţională prevăzut de art. 41 alin. (1) din Constituție, il reprezinta libertatea muncii. Acesta include libertatea alegerii profesiei, a locului de munca, protectia sociala a muncii, salarizarea, stabilitatea in munca si dreptul la negocieri colective sau individuale.

Libertatea muncii este asigurata prin reglementarea incetarii raportului de munca din initiativa salariatului ( demisia ), sens in care acesta poate pune capat oricand raportului juridic, iar angajatorul nu-i poate impune in vederea aprobarii demisiei nici un fel de explicatii sau justificari. 

In contextul pandemiei de coronavirus si a starii de urgenta, demisia medicilor nu este o solutie (oricare ar fi ratiunea deciziei, inclusiv situatia in care angajatorul nu i-a masuri eficiente pentru a asigura sanatatea si securitatea in munca), medicul fiind obligat si dupa incetarea termenului de preaviz sa indeplineasca sarcinile care fac parte din indatoririle sale profesionale.

Situatiile de exceptie prevazute in legislatie in care angajatorul poate pretinde salariatilor sa desfasoare anumite activitati, fara ca acestea sa fie considerate munca fortata, se bazeaza pe ideile de guvernare a interesului general si a solidaritatii sociale.

Noțiunea de obligatie civica din sfera muncii fortate sau obligatorii prevazuta in art. 42 alin. (2) din Constitutie si in art. 4 alin. (3) din Codul Muncii, are o semnificatie speciala in general si cu atat mai mult in aceste clipe.

Insa, nu se poate spune ca serviciile oferite de medici in aceasta perioada difera de activitatea obisnuita a acestora, ci doar volumul, acesta fiind determinat de justificarile obiective care ii obliga pe medici sa isi indeplineasca obligatiile si sa participe la asigurarea starii de sanatate a colectivitatii.

Faptul ca profesia de medic nu inceteaza odata cu demisia, iar potrivit art. 380 alin. (1) si (2) din Legea 95/2006 aceasta are ca principal scop asigurarea starii de sanatate prin prevenirea imbolnavirilor, promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii individului şi a colectivităţii. În vederea realizarii acestui scop, PE TOT TIMPUL EXERCITARII PROFESIEI medicul trebuie sa dovedeasca disponibilitate, corectitudine, devotament, loialitate si respect fata de FIINTA UMANA.

Acest articol nu este si nu se vrea a fi un substituit de consultatii juridice care sa angajeze raspunderea autoarei, Av. Teodorescu Carmen Adriana

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medici

Articole recomandate

Citeste si despre