De la Olimpiada, la razboi. Povestea sportivului ucrainean care doarme in buncar, alaturi de bebelusul sau

/ / Modificat: 2022-03-13
De la Olimpiada, la razboi. Povestea sportivului ucrainean care doarme in buncar, alaturi de bebelusul sau

Se spune ca o imagine face cat 1000 de cuvinte, iar imaginile surprinse in aceasta perioada in Ucraina o demonstreaza din plin. In spatele fiecarei fotografii cu victime ale razboiului se ascund povesti emotionante, povesti despre oameni simpli ale caror vieti s-au schimbat la 180 de grade in ultimele saptamani. Oameni care aveau o viata normala pana cand tara lor a fost invadata de catre armata rusa.

Unii au ales sa plece incotro au vazut cu ochii, inca din primele zile ale razboiului. Altii nu au putut sa isi paraseasca locuintele, orasele, tara si au ramas acolo, in speranta ca lucrurile vor reveni la normal cat mai curand si ca acest cosmar pe care il traiesc se va incheia cu bine.

Printre cei care au ramas si care incearca sa supravietuiasca razboiului ascunsi in buncare se numara si un sportiv de performanta, care a fost fotografiat alaturi de bebelusul lui, intr-un adapost anti bombardamnte. Bohdan Tsymbal participa, in urma cu o luna, la Jocurile Olimpice de iarna de la Beijing, iar acum se afla intr-un subsol din Cernihiv, transformat in adapost impotriva bombardamentelor rusesti.

Biatonistul de 24 de ani a participat la Olimpiada la doua probe individuale si o proba de stafeta, unde a terminat pe locul 9. Este nascut in orasul Sumi, unul dintre locurile puternic lovite de atacurile ruse. In zilele in care Vladimir Putin era in vizita la Beijing, Bohdan concura pentru un punctaj cat mai bun in competitie.

De la spiritul olimpic, la coșmarul bombardamentelor

Dupa incheierea Jocurilor Olimpice, dupa ce trupele rusesti au inceput sa fie comasate la granita din ce in ce mai mult, sportivul s-a intors acasa, pentru a fi alaturi de familia sa, cu atat mai mult cu cat a devenit recent tatic. Bucuria de a avea familia marita a fost insa umbrita de nenorocirile aduse de razboi, pentru ca vietile tuturor au luat o turnura pe care nimeni nu si-ar fi dorit-o.

Pe contul de Twitter al Parlamentului ucrainean a aparut recent o fotografie cu sportivul in varsta de 24 de ani, in timp ce isi tine bebelusul pe piept. Amandoi dorm int-un pat improvizat intr-un adapost anti-bombardament.

Bohdan a obtinut o medalie de argint si una de bronz la Campionatele Europene din 2018, la juniori, dupa care in 2020 si-a facut debutul la Cupa Mondiala. De atunci au urmat si alte mari competitii internationale, cea mai recenta fiind Olimpiada din februarie. In aceste zile insa, niciun titlu si nicio medalie nu mai conteaza pentru tanarul sportiv, care incearca cu orice pret sa isi protejeze familia si sa isi apere copilul de ororile razboiului.

Fotografii si povesti precum cea a lui Bohdan sunt milioane in aceste zile. Imaginile cu parinti care isi tin la piept bebelusii in adaposturi improvizate, cu mame care aduc pe lume copii in maternitati si spitale bombardate nu fac decat sa ne aminteasca faptul ca viata este cel mai pretios dar. Ca lucrurile simple sunt, asedea, luate de-a gata, ca nu stim sa apreciem normalitatea, linistea si alte lucruri de a caror valoare devenim constienti doar atunci cand le pierdem. Astfel de imagini au insa si un mesaj optimist: viata invinge, copiii se nasc si cresc indiferent de vremuri si atunci cand vor fi mai mari, vor auzi cu siguranta povesti interesante despre primul lor contact cu lumea, un contact pe care, din fericire pentru ei, nu si-l vor aminti niciodata.

FOTO: Twitter

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre