De ce nu mai au elevii vacanta intersemestriala in acest an. Cate saptamani consecutiv vor fi obligati sa mearga la cursuri

/ / Modificat: 2022-01-04
De ce nu mai au elevii vacanta intersemestriala in acest an. Cate saptamani consecutiv vor fi obligati sa mearga la cursuri

Vacanta intersemestriala a iesit complet din schema privind structura anului scolar 2021-2022. Practic, singurele zile libere ale prescolarilor, scolarilor si liceenilor vor fi in weekendul 15-16 ianuarie.

Vacanta intersemestriala a disparut complet din programarea anului scolar in curs. Motivul: vacanta fortata de care elevii de gimnaziu si liceu au beneficiat intre 25 octombrie si 7 noiembrie 2021.

Concret, elevii platesc acum pentru lipsa de solutii a autoritatilor in perioada de varf a valului patru al pandemiei, aceleasi autoritati care in alte situatii nu au gasit niciun impediment in calea trimiterii cursurilor in online.

Calculul care le-a "furat" elevilor vacanta

La vremea respectiva, decizia de a acorda vacanta neprogramata elevilor din clasele V - XII a fost una controversata, mai ales ca ea a tras dupa sine modificarea structurii anului scolar.

Daca initial copiii ar fi trebuit sa incheie semestrul intai pe 22 decembrie, acesta s-a prelungit pana in 14 ianuarie, pentru recuperarea celor doua saptamani de vacanta pe care nimeni din invatamant nu le-a cerut. Reconfigurarea structurii anului scolar a echivalat cu taierea unei saptamani din vacanta de iarna, care ar fi trebuit initial sa se incheie pe 9 ianuarie, iar elevii de gimnaziu si liceu au revenit la cursuri aproape imediat dupa Revelion, pe 3 ianuarie. Singurii pentru care vacanta de iarna a ramas neschimbata, pana pe 9 ianuarie inclusiv, sunt elevii din invatamantul primar si prescolarii.

Prima saptamana din semestrul al doilea, care ar fi trebuit sa inceapa pe 10 ianuarie, a fost mutata si ea in semestrul intai, iar cel de-al doilea va incepe pe 17 ianuarie si se va incheia pe 10 iunie 2022.

Cand vor avea elevii urmatoarea vacanta

Astfel, un calcul simplu arata ca prescolarii, scolarii si liceenii vor avea 15 saptamani consecutive de cursuri, pana pe 14 aprilie, urmand ca apoi sa beneficieze de o vacanta de primavara de 2 saptamani, care va include Pastele Catolic, Pastele Ortodox si Ziua Muncii, 1 Mai. Semestrul al doilea se va relua pe 2 mai si se va incheia pe 10 iunie 2022; concret, el nu s-a scurtat si va avea tot 20 de saptamani de cursuri, prin eliminarea saptamanii in care elevii ar fi avut "Scoala altfel".

Vacanta de vara va incepe pe 11 iunie si se va incheia la data din septembrie 2022 care va fi desemnata de Ministerul Educatiei pentru inceperea cursurilor din anul scolar 2022-2023.

Articole recomandate

Citeste si despre