Date socante. 100.000 de copii, hartuiti sexual zilnic, pe platformele de socializare

/ / Modificat: 2024-02-10
Date socante. 100.000 de copii, hartuiti sexual zilnic, pe platformele de socializare

 

Compania Meta, care detine Facebook si Instagram, estimeaza ca aproximativ 100.000 de copii care folosesc cele doua aplicatii de socializare au parte zilnic de hartuire sexuala online.

Potrivit unor documente interne ale companiei, care au fost facute publice, copiii primesc imagini, inclusiv cu organe genitale ale adultilor.

Datele au fost dezvaluite in cadrul unui proces din New Mexico. Dosarul juridic include acuzatii impotriva companiei, bazate pe informatiile primite de la biroul procurorului general din New Mexico, din prezentarile angajatilor companiei si comunicarile dintre acestia.

In documentele din dosar este mentionat inclusiv un inident care a avut loc in 2020, cand fiica in varsta de 12 ani a unui director de la Apple a primit numeroase mesaje de hartuire pe IG Direct (Instagram direct Messenger).

„Acesta este genul de lucru care enerveaza Apple pana la punctul de a ameninta ca ne va scoate din App Store”, a declarat, furios, un angajat Meta, potrivit documentelor.

De asemenea, un angajat Meta a descris modul prin care propria fiica a fost abordata in acelasi mod prin Instagram. Acesta a mai dezvaluit ca eforturile sale de a rezolva aceasta problema au fost ignorate.

Acest dosar este cel mai recent dintr-un proces initiat de biroul procurorului general din New Mexico, pe 5 decembrie, in care acuza Meta de faptul ca retelele sale sociale sunt adevarate piete pentru pradatorii de copii.

Raúl Torrez, procurorul general New Mexico, acuza compania de faptul ca le permite adultilor sa gaseasca profilurile copiilor, sa le trimita mesaje si sa apeleze la grooming-ul sexual (n.r. - ademenirea de catre un adult a unui copil, pentru a fi supus abuzurilor sexuale).

Meta a negat toate acuzatiile si a declarat ca:

“Ne caracterizeaza gresit munca folosind citate selective si documente special selectate”.

De asemenea, ca raspuns la acuzatii Meta a dezvaluit ca:

“Vrem ca adolescentii sa aiba online experiente sigure, adecvate varstei si avem peste 30 de instrumente pentru a-i sprijini pe ei si pe parintii lor. Am petrecut un deceniu lucrand la aceste probleme si angajand oameni care si-au dedicat cariera pentru a mentine tinerii in siguranta si a-i sprijini online.”

Procesul vine in urma unei investigatii efectuate de Guardian, in aprilie 2023, in care se arata ca Meta nu reuseste sa detecteze utilizarea platformelor sale pentru trafic de copii. Ancheta efectuata a dezvaluit ca Messenger este utilizat de traficanti pentru a comunica si pentru a cumpara si vinde copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retele de socializare Facebook Efecte negative retele socializare

Articole recomandate

Citeste si despre