Crezi ca ai coronavirus? 6 MODURI pentu a-ti PROTEJA familia

/ / Modificat: 2020-03-30
Crezi ca ai coronavirus? 6 MODURI pentu a-ti PROTEJA familia

Expertii in domeniul sanatatii dezvaluie ce trebuie sa faci daca tu, un membru al familiei sau un coleg de camera este bolnav cu Covid-19. Iata cum sa te protejezi pe tine si pe ceilalti si sa nu se raspandeasca in casa.

Ei amintesc ca virusul poate fi contagios atat inainte cat si dupa ce trec simptomele.

Organizeaza o "zona de carantina"

In mod ideal, aceasta ar trebui sa fie o camera separata. Daca acest lucru nu este posibil, organizeaza o zona de carantina la cel puțin 6 metri distanta fata de ceilalti din casa, recomanda Aaron E. Glatt, MD, purtator de cuvant al Societatii de Boli Infectioase din America. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) considera ca noul coronavirus se raspandeste in principal prin picaturi respiratorii expulzate atunci cand o persoana tuseste sau stranuta. Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale Covid-19, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Se crede ca picaturile respiratorii nu trebuie sa depaseasca mai mult de sase metri. 

Nu lua mancare de la altcineva

Aceasta ar putea insemna produse alimentare (chiar daca sunt impachetate), precum si farfurii sau recipiente pentru mancare. Persoanele care au grija de tine ar trebui sa le lase la usa camerei, daca ai una, sau la marginea zonei de carantina, apoi se intorc, spune Len Horovitz, MD, specialist pulmonar la Lenox Hill Hospital din New York. Acesta considera ca virusul poate trai si pe suprafete, dar nu se stie cat.

Curata suprafetele

Asigura-te ca fiecare suprafata pe care o atingi in sau in afara zonei de carantina este dezinfectata. Presupunem ca virusul poate fi infectios pe suprafete timp de cel putin 24 de ore, spune dr. Horovitz. "Cele mai importante zone sunt baile si bucatariile. Fiecare suprafarta pe care o atingem trebuie curatata. Si hainele si prosoapele folosite trebuie puse la spalat. Clorul este recomandat pentru suprafete. "Este un antimicrobian foarte bun," mai spune dr. Horovitz

Foloseste o baie separata, daca este posibil

Daca acest lucru nu este posibil, ar trebui sa ai mare grija si sa cureti spatiul dupa fiecare utilizare. Si asta pentru ca dovezile sugereaza ca virusul se poate raspandi si prin materii fecale. Un studiu din februarie 2020, publicat in revista "Gastroenterology" a gasit virusul Covid-19 in scaun la 53,4% din 73 de pacienti infectati. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca diareea este un simptom mai frecvent al virusului decat s-a crezut anterior. Asta inseamna ca poti contracta coronavirus daca intri in contact cu materii fecale si apoi atingi gura. "Virusul se poate gasi in materialul fecal, asa ca incerca sa cureti mereu baia," spune dr. Glatt.

Obiecte doar pentru persoana bolnava

"Bolnavul trebuie sa foloseasca numai el o telecomanda TV sau un telefon," spune dr. Richards. De asemenea, este bine sa aiba acces doar la o singura farfurie sau vas folosit in mod constant, precum si la un set de tacamuri. Acestea ar trebui spalate individual sau igienizate in masina de spalat vase, adauga ea. Produsele de unica folosinta sunt foarte indicate in aceasta situatie. Departamentul de Sanatate de Stat din New York recomanda utilizarea prosoapelor de hartie sau prosoape care pot fi spalate dupa fiecare utilizare. 

Gandeste dincolo de peretii casei tale

Trebuie sa protejezi si oamenii din afara casei tale. Acesta nu este momentul pentru a da petreceri sau sa te joci carti sau alte jocuri de masa, spune dr. Horovitz. In timp ce stai acasa, ar trebui sa-ti monitorizezi simptomele. Daca par sa se inrautateasca, apeleaza la medicul de familie, dar nu te prezenta la spital. 

Sursa: thehealthy.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coronavirus Familie

Articole recomandate

Citeste si despre