Copiii romani nu sunt primiti la o gradinita nou construita din Huedin dintr-un motiv halucinant

/ / Modificat: 2022-08-20
Copiii romani nu sunt primiti la o gradinita nou construita din Huedin dintr-un motiv halucinant

O gradinita nou construita in orasul Huedin a starnit un scandal in comunitate. Institutia de invatamant a fost ridicata cu investitii din Ungaria, iar finantatorul a impus o conditie care a impartit in doua comunitatea din oras. La gradinita predarea se va face in limba maghiara, potrivit presei locale, iar conditia a fost impusa de cel care a oferit fondurile. Copiii romani nu vor putea, asadar, sa fie inscrisi la aceasta noua gradinita decat daca vorbesc limba maghiara sau parintii sunt deschisi ca micutii sa invete aceasta limba.

Parohia Reformata din Huedin a construit recent o noua gradinita in oras, cu sprijin de la guvernul maghiar. La gradinita care ar urma sa isi deschida portile la inceputul anului scolar, predarea ar urma sa se faca numai in limba maghiara, aceasta fiind conditia finantatorului.

Decizia a provocat numeroase controverse

Printre cei care au reactionat sunt si reprezentantii organizatiei Partidului Social-Democrat Huedin. Acestia au transmis ca se vor opune preluarii gradinitei de catre autoritatile locale, iar daca votul in consiliul local nu va fi acordat, gradinita ar putea sa nu isi inceapa activitatea pe 5 septembrie.

Inaugurarea gradinitei nou construite a avut loc la jumatatea lunii iulie, iar la eveniment a fost prezent si liderul UDMR, Kelemen Hunor. Potrivit Parohiei Reformate, acesta ar fi spus ca educatia in limba materna este „piatra de temelie” pentru pastrarea culturii si a valorilor maghiare. Pe de alta parte, cei care au construit gradinita au transmis ca pot fi inscrisi fara probleme si copiii romani, insa predarea se va face in limba maghiara, potrivit presei locale. Conditia a fost considerata de multi, inclusiv de catre unii politicieni din zona, drept un criteriu discriminator.

Protopopul din Huedin a tinut sa clarifice lucrurile si a declarat, pentru un ziar local, ca gradinita se adreseaza tuturor copiilor, nu doar celor de etnie maghiara, spunand ca „nimeni nu este exclus, gradinita este deschisa tuturor”. El a precizat insa ca predarea se va face in limba maghiara, potrivit cerintei finantatorului proiectului.

Gradinita a fost construita pe doua niveluri, iar proiectul a avut o valoare de 760.000 de euro. Cladirea in care ar trebui sa functioneze gradinita are o capacitate care i-ar permite sa gazduiasca o grupa de cresa si patru grupe de gradinita.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre