Confunzi des numele copiilor tai? Exista o explicatie stiintifica

/ / Modificat: 2021-02-23
Confunzi des numele copiilor tai? Exista o explicatie stiintifica

Nu exista parinte care, la un moment dat, sa nu fi confundat numele copiilor sai. Nu trebuie sa te simti ciudat, exista o explicatie stiintifica pentru asta! 

Potrivit expertilor, aceasta confuzie se datoreaza unui esec cognitiv care determina creierul nostru sa stocheze numele celor dragi pe categorii sau grup social. Studiul, publicat in revista Memory and Cognition, subliniaza ca aceasta confuzie intre nume sau amestecul acestora apare intre cei care sunt clasificati in mintea noastra ca facand parte din acelasi grup social. 

In acest fel, este normal ca o mama sa confunde in mod inconstient numele copiilor ei, atat timp cat aceste nume apartin oamenilor care in mintea noastra fac parte din aceeasi categorie de relatii personale.

„Confuzia numelor este o greseala cognitiva, care dezvaluie ceva despre cine consideram ca face parte din grupul nostru”, a explicat David Rubin, profesor de psihologie si neurostiinte la Universitatea Duke si coautor al cercetarii.

Oamenii care tind sa se confunde cu privire la nume urmeaza, in general, anumite tipare. Cand cineva numeste o alta persoana cu un nume gresit, o face inlocuind numele cu cineva care face parte din acelasi grup social. Contrar a ceea ce se poate crede, aspectul fizic nu are nicio legatura. Cercetatorii au descoperit ca acesta nu a fost un factor determinant in ceea ce priveste fenomenul numelor confuze. Explicatia ne consoleaza, deoarece nu este deloc atribuita varstei.

Nu suntem primii si nu vom fi ultimii parinti care confunda numele copiilor. Si, spre disperarea copiilor si nepotilor nostri, se va intampla in continuare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre