Confesiunile unui elev eminent! “Draga scoala, de mine ti-ai batut joc. Dar te rog, nu-ti mai bate joc de ceilalti”

/ / Modificat: 2022-07-06
Confesiunile unui elev eminent! “Draga scoala, de mine ti-ai batut joc. Dar te rog, nu-ti mai bate joc de ceilalti”

Un tanar absolvent de liceu, care a luat Bacalaureatul cu nota mare, mai exact cu 9,11, a tinut sa transmita un mesaj care sa atraga, inca o data, atentia asupra sistemului de invatamant din Romania care nu le ofera tinerilor niciun viitor. Acesta se declara dezamagit de sistemul romanesc de invatamant, insa spera ca generatiile viitoare sa aiba parte de o schimbare.

"Am luat bacalaureatul cu brio. Dar, draga scoala, ai esuat in ceea ce ma priveste. Am fost prieteni timp de 12 ani, am crescut impreuna, dar nu m-ai invatat nimic. 12 ani de scoala in care nu ai reusit sa ma inveti nimic.

Draga scoala, iti multumesc, ai incercat sa ma educi, dar sunt un esec al limitarilor tale. Si cel mai trist este ca nu sunt singurul esec. Dar nu e vina ta. Draga scoala, nu esti stapana pe tine, nu este vina ta ca nu exista oameni capabili care sa te indrume. Esti mama tuturor pustilor din Romania, dar in acelasi timp esti dovada ca societatea nu vrea ca acesti pusti sa isi contureze un viitor, astfel incat tu sa evoluezi.

Draga scoala, alaturi de tine am cunoscut sute de persoane, mi-am cunoscut cei mai buni prieteni, alaturi de tine am trait multe clipe pe care nu le voi uita niciodata. Dar sunt un esec exemplu al mediocritatii tale. Nu mi-ai deschis nicio usa, nu mi-ai dat niciun sfat, nu mi-ai aratat drumul corect. Nu ai facut nimic pentru mine.

Ai stat langa mine 12 ani, te-ai uitat la mine, ai ras alaturi de mine, ai plans alaturi de mine, dar nu mi-ai spus nimic. M-ai lasat sa ma descurc singur, sa ma maturizez singur, sa devin responsabil singur. Tu doar ai tacut si te-ai prefacut ca e meritul tau. Nu e! In 12 ani, nu m-ai invatat absolut nimic. Da, stiu sa scriu, sa calculez, sa numar, dar nu pentru ca mi-ai vrut binele, ci pentru ca era normal sa stiu sa fac cele enumerate anterior.

In acelasi timp, m-ai stresat pentru fiecare examen din viata mea, dar nu m-ai invatat cum sa ma organizez ca sa fie totul bine. Nici nu m-ai invatat ce e bine sa mananc, ce tratamente trebuie sa iau pentru o banala raceala, sau mai important, cum sa ma feresc de ea. Nici cum sa am grija de banii mei, dar in schimb ai stiut cum sa ma arunci in campul muncii sa ai stiut sa razi de mine atunci cand, desi ii aveam, nu am stiut sa imi gestionez banii. Nici macar nu m-ai ajutat sa imi gasesc un talent, ai ras de toate dorintele mele si de visurile mele.

Ce m-ai invatat in schimb? Sa ma uit cu dezgust si sa rad de toti cei ce au luat nota mai mica decat am luat eu la bacalaureat, sa ma uit cu invidie si sa spun ca ”nu e pe merit” la cei ce ce au luat note mai mari decat mine. Dar eu nu o sa fac asta. Pentru ca bacalaureatul nu arata cat de capabil esti, ci arata felul in care a esuat scoala cu toti pustii ei. Am invatat pentru bac in 3-4 saptamani, altii au invatatat mai bine de un an si au note mult mai mici. Pentru ca bacalaureatul nu este despre merit, ci despre cine rezista cel mai bine presiunii.

Draga scoala, de mine ti-ai batut joc. Dar te rog, nu-ti mai bate joc de ceilalti. Nu ii lasa sa lupte singuri pentru pasiunile lor. Tu ar trebui sa fii cea ce ii impinge de la spate si cea care ii incurajeaza pe pusti atunci cand acestia simt ca nu mai pot. Uita de mine, am fost doar un trecator. Dar nu uita, daca vrei sa te vindeci, ai nevoie de cei de care acum razi. Tu ramai pe loc, ei cresc si intr-o zi te vor conduce. Nu ii lasa sa isi bata joc de tine, doar pentru ca sunt un nou esec al tau.

Totusi iti voi multumi pentru cei 12 ani in care, nu datorita tie, dar prin intermediul tau, am ras, am cunoscut oameni faini si am reusit, de unul singur, sa imi gasesc un drum. O sa ramai mereu in sufletul meu drept simbol al adolescentei, insa, in ciuda vietii frumoase pe care o am, simbolul adolescentei mele este un esec.

Al tau viitor anonim,

Iosif", a scris tanarul pe Facebook.

FOTO: stirileprotv.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Elevi Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre