Conditia esentiala pentru reluarea cursurilor fata in fata. Anuntul ministrului Sorin Cimpeanu

/ / Modificat: 2021-11-04
Conditia esentiala pentru reluarea cursurilor fata in fata. Anuntul ministrului Sorin Cimpeanu

Reluarea cursurilor pe 8 noiembrie, dupa doua saptamani de vacanta fortata prilejuite de cresterea necontrolata a numarului de cazuri de Covid, este prilej de noi si noi controverse. Unii sunt pro scoala fata in fata, altii considera mai potrivita continuarea cursurilor in online. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a tinut sa faca lumina si a anuntat, cu doar cateva zile inainte de termenul de 8 noiembrie, ca redeschiderea scolilor cu prezenta fizica ar putea fi conditionata de rata de vaccinare a angajatilor din fiecare unitate de invatamant in parte.

Decizia privind scenariul de functionare a scolilor, descentralizata

Dupa ce trimiterea elevilor de gimnaziu si liceu in vacanta timp de 2 saptamani din cauza cresterii incidentei Covid-19 la nivel national a iscat adevarate scandaluri, autoritatile se gandesc sa dea fiecarei scoli puterea de a decide, descentralizat, in ce scenariu se vor desfasura cursurile. Ce putin acesta este anuntul facut de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, luand in considerare faptul ca exista si localitati unde incidenta este foarte scazuta.

Un alt criteriu in luarea deciziei ar urma sa il reprezinte rata de vaccinare a angajatilor din fiecare unitate de invatamant, insa noile reguli ar urma sa fie anuntate abia vineri, 5 noiembrie.

"În functie de elementele sanitare, epidemiologice, vom vedea daca ordinul comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Educatiei va trebui completat cu alte criterii pentru ca scolile sa poata relua activitatea cu prezenta fizica. In mod clar mergem catre o decizie descentralizata, adecvata si adaptata situatiei reale, pentru ca sunt scoli care functioneaza in localitati cu rate foarte mici de infectare si scoli care functioneaza in localitati cu rate foarte mari de infectare. Sunt scoli care invata in trei schimburi si au aglomerari mari de elevi si scoli care functioneaza intr-un singur schimb. Vom adauga aceste criterii epidemiologice si mentionez un posibil criteriu pentru ca scoala sa se poata derula cu prezenta fizica: rata de vaccinare in randul personalului din invatamant", a declarat Sorin Cimpeanu, la PRO TV.

Incepand din 1 noiembrie, fiecare scoala si fiecare inspectorat scolar publica online rata de vaccinare, pentru ca parintii sa aiba aceasta informatie in momentul in care decid daca isi trimit sau nu copilul fizic la scoala. Ilfov si Cluj sunt judete campioane la vaccinarea personaluluid in invatamant, cu o rata de peste 80%, Bucurestiul se apropia de 80%, la fel ca Olt, Dolj si Constanta. Cele mai mici rate de vaccinare, sub 60%, se inregistrau in Suceava, Neamt, Botosahi, Harghita, Covasna si Brasov.

Articole recomandate

Citeste si despre