Cine este eleva care a tinut un discurs impresionant la final de liceu: „Scoala m-a invatat sa mint, sa-mi sterg cu buretele personalitatea”

/ / Modificat: 2024-06-09
Cine este eleva care a tinut un discurs impresionant la final de liceu: „Scoala m-a invatat sa mint, sa-mi sterg cu buretele personalitatea”

O eleva de nota 10 din Arad a tinut un discurs impresionant la final de liceu. Mesajul ei a ajuns la peste un milion de oameni in cateva ore, prin intermediul retelelor de socializare, iar cei mai multi elevi se regasesc in cele spuse de absolventa.

Iulia Cociuba este sefa de promotie a Colegiului Mihai Viteazu din Ineu, judetul Arad. Eleva a absolvit profilul de matematica-informatica si a a fost invitata sa tina un discurs la final de an scolar, prin intermediul caruia sa spuna ce impact a avut scoala asupra sa, in toti acesti ani.

Tanara absolventa a vorbit din perspectiva propriei experiente si a criticat sistemul de invatamant din Romania. Aceasta le-a marturisit tuturor ca scoala a ajuns o sursa de dezamagire pentru elevi desi ar trebui sa-i inspire. Intregul sau discurs a fost filmat si publicat pe retelele de socializare, unde s-a viralizat in scurt timp.

„Ma numesc Cotuba Iulia si, desi unii nu m-ati vrut aici, diferenta fiind de doar 3 sutimi, iata-ma! Astazi vreau sa impartasesc cu dumneavoastra o perspectiva diferita asupra anilor de liceu. Poate ca nu e discursul clasic de multumire si celebrare, dar este unul sincer si reflecta in mod real experientele mele.

Am petrecut ani invatand pentru note si validare academica si am realizat abia acum cat timp am pierdut. Am dobandit doar cunostinte, nu si valori, pentru ca asta inseamna, din pacate, scoala. In loc sa fie un loc al invatarii si dezvoltarii, scoala a devenit o sursa de frustrare si dezamagire pentru multi dintre noi. Ne-am simtit deseori in imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gandi diferit sau de a fi autentici. Ce m-a invatat scoala? Sa ma conformez, sa mint, sa-mi sterg cu buretele personalitatea si sa ma ascund in spatele unor standarde absurde. Scoala a devenit un loc unde performantele noastre sunt atribuite meritelor institutiei si profesorilor, iar esecurile ne sunt puse in carca. Am avut parte de un sistem care ne-a invatat mai degraba cum e sa fim superficiali si ipocriti, decat sa ne dezvoltam etic si moral”, a marturisit eleva.

Discursul sau a devenit viral pe retelele de socializare, iar cei mai multi dintre dascalii de pe grupurile de Facebook unde cei mai multi membri sunt cadre didactice au pus-o la zid.

„Elevii au devenit oportunisti, vanatori de note, nu-i mai intereseaza valorile, domnisoara sefa de promotie. Stim sa iesim la atac numai dupa ce ne vedem cu sacii in caruta”, este unul dintre comentarii, potrivit Libertatea.

„Autosuficienta, plina de aroganta, de pe alta planeta, incapabila de recunostinta, vesnic nemultumita. Ca este mincinoasa si superficiala a recunoscut singura. A beneficiat de invatamant gratuit, pe baza cunostintelor acumulate va merge la o facultate si va avea o viata decenta. E deranjata ca nu a avut covor rosu”, a mai scris cineva.

Pe de alta parte, parintii tinerei, dar si colegii, au sustinut-o la fiecare pas si sunt mandri de discursul sau:

„Am stiut cu o seara inainte de intentia Iuliei de a citi discursul. Am incurajat-o sa il spuna, pentru ca noi nu am avut ocazia sa facem asta. Iulia a avut curaj.”

Iulia are planuri mari cu viata ei. Tanara vrea sa se indrepte spre cel putin doua facultati.

„Una dintre variante o sa fie medicina, iar cealalta, undeva in chimie”, ne povesteste Iulia, potrivit Observator News.

  • Surse: euronews.com, observatornews.ro, libertatea.ro. ziare.com
  • Foto: captura video, Facebook Iulia Cociuba

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eleva Liceu

Articole recomandate

Citeste si despre