Cei care locuiesc la o alta adresa decat cea din buletin sunt obligati sa isi faca mutatia in termen de 15 zile

/ / Modificat: 2023-06-14
Cei care locuiesc la o alta adresa decat cea din buletin sunt obligati sa isi faca mutatia in termen de 15 zile

Romanii care locuiesc la o alta adresa decat cea din cartea de identitate, sunt obligati ca, in 15 zile, sa isi faca mutatia. In caz contrar, politistii pot aplica amenzi. Actul normativ a intrat in vigoare la 10 iunie, conform avocatnet.ro.

Legislatia privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate a fost modificata. Astfel, potrivit legii, cei care, din diverse motive, locuiesc la o alta adresa decat cea din actele de identitate trebuie sa mearga la autoritati, in cel mult 15 zile, pentru a o schimba sau pentru a-si face mutatie. In caz contrar, risca amenzi cuprinse intre 40 si 80 lei. 

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decat cea din actul de identitate sunt obligate sa solicite la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor schimbarea domiciliului sau inscrierea mentiunii privind stabilirea resedintei in termen de 15 zile de la mutare si sa ceara inscrierea in cartea de imobil”, prevede modificarea adusa in 10 iunie Legii 162/2023, OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

In lege nu se mai vorbeste despre mutarea la o noua adresa, ci de locuirea la alte adrese decat cea din actul de identitate.

Pe langa aceasta schimbare, din 10 iunie, la aceeasi adresa se mai pot inregistra, cu domiciliul sau resedinta, cel mult zece persoane. Totodata, gazdele celor ce n-au inscrisa in actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv vor trebui sa-i insoteasca la autoritati, pentru a-i lua in spatiu, potrivit avocatnet.ro.

  • Surse: avocatnet.ro, legislatie.just.ro, ziare.com, adevarul.ro
  • Foto: e-juridic.manager.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mutat copii Schimbare locuinta copii

Articole recomandate

Citeste si despre