Ce trebuie sa faca parintii care pleaca in strainatate si isi lasa copiii in tara

/ / Modificat: 2022-09-27
Ce trebuie sa faca parintii care pleaca in strainatate si isi lasa copiii in tara

Migratia romanilor catre vestul Europei, in cautare de locuri de munca mai bine platite, este un fenomen care a inceput in urma cu mai bine de 20 de ani si continua si in prezent. S-a vorbit mult in spatiul public despre ce se intampla cu copiii ai caror parinti pleaca la munca in strainatate, iar acum Gabriela Firea vrea o lege clara in acest sens.

Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse isi doreste o lege prin care parintii care pleaca la munca in alta tara sa fie obligati sa anunte autoritatile romane in grija cui ii lasa pe copii si sa demonstreze ca acele persoane ii pot intretine financiar.

In cadrul Ministerului Familiei, a fost infiintata o directie care se va ocupa, cu sprijinul autoritatilor locale, de copiii ai caror parinti sunt plecati in alte tari. Gabriela Firea a luat aceasta decizie pentru ca autoritatile sa aiba un control mai mare asupra fenomenului si copiii ramasi in tara fara parinti sa fie bine ingrijiti.

„Acesti copii au ramas aici cu bunici care intre timp au imbatranit sau nu mai au resurse financiare. Nu ma refer la cazurile fericite in care parintii au plecat la munca si trimit lunar bani, astfel incat copiii, chiar daca sunt lipsiti de prezenta si iubirea parintilor, au totusi bani pentru a-si cumpara rechizite, haine sau alimente.

Noi avem 40.000 de astfel de situatii, in care copiii au fost lasati in grija unor persoane care sunt binevoitoare, dar nu se mai descurca”, a declarat Gabriela Firea, in cadrul unei dezbateri despre prevenirea abandonului scolar, ce a avut loc la Iasi.

In viitor, parintii care pleaca la munca in strainatate vor avea obligatia de a anunta autoritatile locale in grija cui isi lasa copiii, astfel incat statul sa aiba o evidenta a copiilor care cresc departe de parintii lor si sa stie in grija cui raman acestia.

„Trebuie sa fie o persoana sau doua persoane care sa isi asume in fata autoritatilor grija pentru acel copil. Va duce la eradicarea acestui fenomen atat de grav, pe de o parte abandonul scolar, iar pe de alta parte familii care lasa copiii in plasament pentru ca nu au posibilitatea sa le asigure traiul zilnic”, a mai transmis ministrul Familiei.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre