Ce sanctiuni risca elevii care nu poarta masca in scoli

/ / Modificat: 2021-10-03
Ce sanctiuni risca elevii care nu poarta masca in scoli

Scolile raman deschise in valul patru al pandemiei de coronavirus, cel mai puternic de pana acum, dupa cum ne avertizeaza autoritatile. Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii au emis un ordin comun prin care desfasurarea cursurilor se face cu prezenta fizica independent de rata de incidenta semnalata la nivelul localitatilor. Fiecare unitate de invatamant stabileste regimul in care functioneaza, in functie de numarul de cazuri din institutie. Elevii care nu poarta masca de protectie in scoala risca, insa, sanctiuni severe.

Elevii nu mai raman acasa pentru a invata online decat daca in clasa lor se inregistreaza un caz de coronavirus sau daca in jumatate din clase cursurile sunt suspendate concomitent, pentru doua saptamani, ca urmare a existentei unui caz de imbolnavire. In rest, copiii merg normal la scoala, unde trebuie sa respecte cu sfintenie masurile de igiena, distantare si preventie pe tot parcursul orelor si al pauzelor. Elevii care nu poarta masca de protectie in scoala pot fi sanctionati cu scaderea notei la purtare, potrivit lui Sorin Ion, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei. In afara situatiilor in care mananca sau se hidrateaza, copiii sunt obligati sa poarte masca de protectie si la ore, si in pauze, atat in spatiile inchise, cat si in cele deschise, acolo unde incidenta depaseste 6 la mie.

Sanctiunile, in baza statutului elevului

Sorin Ion a declarat, la Digi24, ca elevilor le poate fi scazuta nota la purtare daca nu respecta regulile sanitare, insa a atras atentia ca "problema care se pune este cat de mult ii pasa unui copil de scaderea notei la purtare".

"Si profesorul are un rol, pentru ca e vorba, pana la urma, si de protectia lui. Daca nu respecta regulile, copiii pot fi sanctionati, dar eu stiu cat le pasa? Exista un statut al elevului care stabileste niste reguli de sanctiune. Nu se poate pune problema de exmatriculare".

De ce s-a "decuplat" decizia privind modalitatea de desfasurare a cursurilor de rata de incidenta

"Exista unitati scolare in localitati in care rata de incidenta depaseste 6 la mie, dar in care nu exista niciun caz confirmat. Si atunci consideram ca este un deserviciu adus copiilor sa nu mearga la scoala in format fizic atata timp cat nu exista o amenintare la adresa sanatatii lor. Suntem foarte constienti de povara deciziilor noastre, ca echilibrul intre dreptul la educatie si dreptul la sanatate este foarte dificil de mentinut, dar datoria noastra este sa sustinem educatia".

Norme obligatorii in scoli in valul patru al pandemiei Covid-19

Ordinul comun al Ministerului Educației si Ministerului Sanatatii pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica prevede ca elevii si personalul didactic/dicactic auxiliar/nedidactic vor purta masca in permanenta in interior; se recomanda ferm purtarea mastii de uz medical, insa se admit masti de tip textil care sa asigure acoperirea orificiilor nazale si a gurii.

Sunt interzise orice alte dispozitive care inlocuiesc mastile, cu exceptia vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din invatamantul special.

FOTO: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre