Cat va trebui sa scoti din buzunar pentru bradul de Craciun, in 2023

/ / Modificat: 2023-11-23
Cat va trebui sa scoti din buzunar pentru bradul de Craciun, in 2023

A mai ramas o luna pana la Craciun, iar romanii au inceput deja pregatirile. Parintii au strans din timp bani pentru bradul de Craciun si pentru a putea pune sub brad cadouri pentru cei mici.

 Brazii au inceput sa-si faca deja aparitia pe piata, inca de la inceputul lunii noiembrie, deoarece cererea este mare inca de acum.

Multi romani au adoptat obiceiul strainilor de a impodobi bradul inca din luna noiembrie, iar romanii cumpara de acum atat brazi naturali cat si artificiali.

Cat costa brazii artificiali

Preturile brazilor artificiali difera foarte mult in functie de inaltime, densitatea crengilor, material si tehnologia folosita la fabricarea acestora. De exemplu, preturile pot porni de la 499 de lei pentru un brad cu intaltimea de 180 de cm. De asemenea, un brad Siberian de 220 cm poate fi achizitionat cu 549 de lei.

Desigur, pentru cei care nu sunt pretentiosi, exista si brazi artificiali care costa intre 140 si 300 de lei, insa sunt mult mai mici in inaltime si, de cele mai multe ori, au crengile rare.

Cei care isi doresc un brad foarte stufos si care sa arata cat mai mult cu un brad natural (in fabricarea acestora fiind folosita tehnologia 3D), pot scoate din buzunat de la 600 de lei pana la 6000 de lei sau chiar mai mult.

Avantajul acestor brazi este ca rezista foarte mult in timp, spre deosebire de cei naturali care dupa sarbatori sunt aruncati.

Cat costa brazii naturali in 2023

Preturile brazilor naturali difera in functie de distribuitor si pot varia intre 110 si 400 de lei. Cele mai mici preturi se regasesc de obicei la fermele de brad, unde poti sa iti alegi bradul si sa-l tai singur. Anul trecut, in aceeasi perioada, brazii de Craciun se gaseau la preturi intre 100 si 300 de lei, noteaza Playtech.ro.

Pe de alta parte, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, a anuntat ca va scoate la vanzare peste 20.000 de brazi de Craciun in luna decembrie. 

“Din cei 24.796 de pomi de Craciun care vor fi pusi pe piata prin intermediul ocoalelor silvice de stat,17.569 bucati sunt produsi in pepinierele silvice ale Romsilva, in cadrul unor culturi specializate, iar 7.227 provin din lucrari silvice autorizate, in urma carora se extrag exemplarele din regenerarile naturale unde exista o densitate excesiva.

Majoritatea pomilor de Craciun oferiti spre vanzare in acest an sunt din specia brad, 18.898, iar diferenta de 5.898 de bucati sunt din specia molid sau alte specii de rasinoase.”, a anuntat Romsilva ptrintr-un comunicat de presa.

De asemenea, pretul brazilor comercializati de Romsilva este mult mai mic, pornind de la 15 lei.

“Preturile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Craciun, specia molid cu inaltimea de pana in 1,3 metri, si ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu inaltimea intre 2 si 3 metri. Cei cu inaltimi de peste 3 metri sunt considerati comenzi speciale. Preturile mentionate sunt cele practicate pentru pomii de Craciun achizitionati direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva. 

Directiile silvice vor onora, cu prioritate, cererile populatiei, prin vanzarea directa si numai in limita excedentului se va face valorificarea catre operatori economici.”, a mai anuntat Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

  • Surse: ziare.com, adevarul.ro, playtech.ro
  • FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Brad de craciun

Articole recomandate

Citeste si despre