Cand se pune busuioc sub perna de Sfantul Andrei si care este semnificatia acestui obicei

/ / Modificat: 2024-11-29
Cand se pune busuioc sub perna de Sfantul Andrei si care este semnificatia acestui obicei

 

Traditiile populare romanesti sunt pline de obiceiuri vechi, pastrate cu sfintenie de-a lungul generatiilor.

Una dintre cele mai cunoscute superstitii legate de sarbatoarea Sfantului Andrei este legata de busuiocul pus sub perna. Considerat un simbol al puritatii si al dragostei, busuiocul joaca un rol central in ritualurile menite sa dezvaluie destinul in dragoste. Afla mai jos cand si de ce se pune busuioc sub perna de Sfantul Andrei.

Cand se pune busuioc sub perna?

In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, de sarbatoarea Sfantului Andrei, fetele nemaritate care isi doresc sa-si afle ursitul recurg la acest obicei. Se spune ca, inainte de culcare, busuiocul trebuie pus sub perna, dupa ce a fost binecuvantat sau stropit cu apa sfintita, pentru a spori sansele ca ritualul sa aiba efect.

Momentul ideal pentru a pune busuiocul sub perna este chiar inainte de a merge la somn, insotit de o rugaciune sau o invocatie catre Sfantul Andrei, considerat un protector al caminului si al familiei.

De ce se pune busuioc sub perna?

Busuiocul este o planta cu o incarcatura simbolica deosebita in traditia crestina si populara. Asociat cu iubirea, protectia si curatenia sufleteasca, busuiocul este considerat un element sacru care poate sa aduca viziuni despre viitor. In contextul sarbatorii de Sfantul Andrei, acest obicei este strans legat de dorinta fetelor de a-si afla ursitul.

Se crede ca in vis, fetele care respecta ritualul vor vedea chipul viitorului sot sau vor primi indicii despre destinul lor in dragoste. Totodata, busuiocul are rolul de a proteja impotriva energiilor negative si a spiritelor rele, un aspect important, avand in vedere ca noaptea Sfantului Andrei este cunoscuta si ca „noaptea strigoilor”.

Alte obiceiuri legate de Sfantul Andrei

Pe langa busuiocul pus sub perna, traditiile de Sfantul Andrei includ numeroase alte obiceiuri si superstitii:

Intoarcerea usturoiului la geamuri si usi pentru a alunga spiritele rele.

Semanatul graului pentru a prezice prosperitatea anului urmator.

Observarea comportamentului animalelor, care se crede ca poate oferi indicii despre vreme sau noroc.

Ce semnificatie are busuiocul in traditia romaneasca?

Busuiocul este mai mult decat o simpla planta in cultura romaneasca. Folosit in slujbele religioase si in ritualuri populare, acesta simbolizeaza iubirea curata, protectia divina si binecuvantarea casei. In multe zone ale tarii, fetele isi impodobesc parul cu busuioc in ziua nuntii, ca semn al puritatii si al dorintei de protectie divina.

Astfel, obiceiul de a pune busuioc sub perna de Sfantul Andrei nu este doar o superstitie, ci un ritual cu radacini adanci in spiritualitatea romaneasca.

 

Taguri Busuioc Traditii Semnificatia numelui

Articole recomandate

Citeste si despre