Bilant negru: 19 persoane au murit de gripa. Ministrul Sanatatii cere masuri speciale in scoli si spitale

/ / Modificat: 2019-01-20
Bilant negru: 19 persoane au murit de gripa. Ministrul Sanatatii cere masuri speciale in scoli si spitale

Gripa A continua sa ia vieti. Bilantul este unul sumbru: 19 persoane au murit dupa ce au contractat virusul gripal. 

Ultima victima este o femeie in varsta de 45 de ani, care suferea si de alte boli si nu fusese vaccinata antigripal. Vineri si-a pierdut viata si un tanar in varsta de 19 ani, din judetul Prahova, infectat cu virus gripal de tip a. 

Potrivit INSP, tânărul avea condiţii medicale preexistente şi nu fusese vaccinat antigripal. 

Pentru ca numarul deceselor este din ce in ce mai mare, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a cerut sa fie luate masuri speciale in scoli si in spitale. 

„Situația este foarte gravă în acest moment, numărul cazurilor confirmate a depășit cazurile estimate. Da, situația este gravă în acest moment, am avut o discuție cu specialiștii și am trimis în teritoriu o circulară cu măsurile”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pentru ca situatia este una grava in Brasov, medicii Spitalului de Copii au redus programul de vizite la doua ore. 

„Dacă un pacient este internat cu mama, nu trebuie să vină tot restul familiei să îl viziteze şi în special copii minori, pentru că nu vrem să ne trezim în situaţia în care ne intră copii sănătoşi la vizită şi pleacă copii bolnavi”, a spus dr. Liviu Muntean,- director medical al Spitalului de Pediatrie Brașov.

400 de copii internati

De la începutul lui decembrie, 400 de copii au fost internaţi din cauza gripei doar în judeţul Braşov. În încercarea a limita răspândirea virsului, inspectorii de sănătate publică le-au transmis profesorilor să trimită acasă orice copil care dă semne de boală, dar verifică şi orice posibilă sursă de infecţie.

„Verificăm unităţile care aprovizionează unităţile şcolare şi preşcolare cu alimente”, a spus Lavinia Buvnariu - director DSP Braşov.

Ministrul Sănătăţii, medicii şi autorităţile insistă că este bine să ne vaccinăm împotriva gripei. 

„Vedem cât de importantă este vaccinarea pentru care luptăm cu toţii. Iar acea campanie de anul trecut antivaccinare din fericire nu a avut succes”, a spus Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov.

Cea mai recentă raportare a autorităţilor indică 1155 de cazuri de gripă doar în ultima săptămână. Dacă ne uităm la aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci se înregistrau 80 de cazuri şi 3 decese. Săptămâna care se încheie a fost declarată săptămâna epidemică, asta înseamnă un număr cu 20% mai mare de îmbolnăviri decât se aşteptau autorităţile în această perioadă. Cele mai multe sunt în Bucureşti 142.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Gripa a Gripa A(H1N1)

Articole recomandate

Citeste si despre