Bebelusul tau stie limba franceza?

/ / Modificat: 2007-05-28
Bebelusul tau stie limba franceza?





 

Chiar si bebelusii pot face diferenta intre limbile vorbite. Psihologii de la Universitatea Columbia din Canada au descoperit ca bebelusii de 4-6 luni aparent sunt capabili de a face diferenta intre diverse limbi vorbite. Daca o fetita traieste intr-un mediu in care se vorbeste limba engleza de exemplu, va reactiona diferit la un videoclip in limba franceza, fata de unul in limba engleza. Acest lucru se cunoastea de ani de zile, insa cercetatorii canadieni au descoperit ca bebelusii pot face diferenta intre limbi chiar daca nu aud cuvintele. Isi pot da seama de diferentele subtile din miscarile fetei adultului.

Te poti intreba daca ai fi in stare sa faci acest lucru. "Bebelusii sunt atenti la orice informatie de care au nevoie, atunci cand sunt mici" - spune Dr. Janet Werker, unul din conducatorii studiului. "Ceea ce se intampla este ca bebelusii invata doar sa "se agate" de informatia necesara".

Micul Print

Werker si colegii sai au recrutat bebelusi impreuna cu parintii lor, i-au asezat intr-o camera placuta, intunecata cu doar un ecran de televizor. Pe ecran, bebelusilor li se aratau videoclipuri fara sunet in care o femeie citea pasaje din cartea pentru copii - Micul Print. Femeia citea din cand in cand si in engleza, dar si in franceza, din cartea originala "le petit prince". In momentul in care limba se schimba, bebelusii se concentrau mai mult la vizionarea clipului. Psihologii pentru copii au interpretat acest lucru ca recunoasterea schimbarii de catre bebelusi.

"Ne asteptam ca daca bebelusul recunoaste schimbarea limbii vorbite, ei  vor vedea lucrurile ca: "Hei, acest lucru este nou, este interesant, am de gand sa ma uit din nou la ecran" - spune Whitney Weikum, cea care a condus studiul impreuna cu Werker.

28 Mai 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre