Bani de la angajator pentru plata cresei sau gradinitei

/ / Modificat: 2021-02-08
Bani de la angajator pentru plata cresei sau gradinitei

Parintii care au copii cu varsta pana in 6 ani pot primi de la angajator ajutor financiar pana la 1.500 de lei pe luna pentru a plati cresa sau gradinita. 

Firmele care decid sa ofere acest sprijin parintilor isi vor putea scadea aceste cheltuieli din impozitele platite statului. Aceasta masura se aplica din ianuarie 2021 si este valabila atat in cazul copiilor care frecventeaza o gradinita la stat, cat si la privat. 

Cum ar trebui sa decurga procesul

Parintii platesc taxa de gradinita sau cresa, iar apoi sa vina cu dovada platii, cu chitanta, de exemplu, la angajator. Legea nu impune limite in privinta veniturilor pe care le au parintii. Iar angajatorul nu pierde nimic, pentru ca i se reduce din impozitul pe care il are de platit catre stat.

Sunt insa conditii impuse firmelor care vor sa ofere aceasta facilitate, noteaza stirileprotv.ro. Exista insa niste cerinte si pentru angajator. Acesta trebuie sa fie la zi cu plata taxelor catre stat si totodata sa se asigure ca respectiva cresa sau gradinita este autorizata de Ministerul Educatiei.

Angajatorul este insa cel care decide daca va oferi aceasta facilitate angajatilor cu copii pana in varsta de 6 ani. Potrivit firmelor de recrutare, in aceasta perioada multe firme inca nu s-au decis - unii patroni se tem de eventuale controale suplimentare din partea Fiscului.

In Romania sunt aproximativ 600 de mii de copii cu varste intre 3 si 6 ani, dar numarul de creste si gradinite este mic. Numai in Capitala este cerere pentru 9.000 de locuri in crese, dublu fata de cate exista.

Aceste sume decontate salariatilor nu sunt considerate venituri de natura salariala si nu sunt in sfera asigurarilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (4) lit. v) coroborat cu art. 142 lit. z) din Codul fiscal. Pentru aceste sume nu se achita impozitele si asigurarile sociale ce s-ar fi datorat pe veniturile din salarii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani pentru cresa

Articole recomandate

Citeste si despre