Avortul ar putea redeveni ilegal in Statele Unite, dupa aproape 50 de ani

/ / Modificat: 2022-05-15
Avortul ar putea redeveni ilegal in Statele Unite, dupa aproape 50 de ani

Potrivit unor informații fără precedent publicate de site-ul Politico, Curtea Supremă a SUA este pe punctul de a scoate avortul în afara legii. Proiectul accesat confirmă faptul că majoritatea membrilor săi au votat în favoarea anulării hotărârii "Roe vs. Wade", hotărârea care a recunoscut pentru prima dată dreptul femeilor la avort "până când fătul este viabil" și în urma căreia avortul a fost legalizat în această țară în 1973.

Acest lucru înseamnă că, dacă se confirmă și dacă nu vor exista modificări ulterioare, avortul ar putea deveni din nou ilegal în Statele Unite, după aproape cincizeci de ani.

Curtea Supremă ar putea scoate avortul în afara legii

Semnatarul documentului este judecătorul conservator Samuel Alito, care afirmă că "Roe vs. Wade a fost în mod evident greșit încă de la început". Alături de el, alți patru judecători ar fi votat în favoarea anulării, în timp ce trei judecători ar fi votat împotrivă.

Curtea Supremă a SUA, cea mai înaltă instanță din țară, este compusă din nouă judecători: șase conservatori și trei liberali.

În această hotărâre, Alito afirmă că "Constituția nu face nicio referire la avort și că niciun drept de acest fel nu este protejat implicit de vreo dispoziție constituțională". El adaugă: "Este timpul să ținem cont de Constituție și să redăm problema avortului reprezentanților poporului... Asta este ceea ce cer Constituția și statul de drept.

Curtea Supremă a SUA ar putea anula hotărârea din 1973 care a validat dreptul constituțional la avort.

Ce se va întâmpla atunci?

Dacă aceste informatii vor fi confirmate, Statele Unite vor reveni la situația de dinaintea hotărârii din 1973, adică fiecare stat va fi liber să decidă dacă să permită sau să interzică avortul.

Din cele 50 de state, practic jumătate ar putea interzice avortul, printre care statele Mississippi, Texas, Arizona sau Alabama. Potrivit The New York Times, se așteaptă ca peste 20 de state să interzică sau să restricționeze semnificativ avortul în toate etapele sarcinii.

Texasul este unul dintre cele mai restrictive state în ceea ce privește avortul. Anul trecut a adoptat o lege controversată privind "bătăile inimii", conform căreia până în a șasea săptămână - când multe femei nu știu încă că sunt însărcinate - ar putea fi detectate bătăile inimii fetale, ceea ce ar împiedica avortul. Idaho a mers chiar mai departe, recompensându-i cu până la 20.000 de dolari pe cei care denunță clinica sau medicul care ajută o femeie să avorteze. Între timp, în Oklahoma, un proiect de lege interzice avortul chiar și în caz de viol sau incest.

Diferențele de opinie cu privire la acest caz și la dreptul la avort au creat mari dezbateri juridice și morale, care sunt încă o sursă de controverse în această țară și în întreaga lume, până în prezent.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre