Avertismentul lui Valeriu Gheorghita dupa redeschiderea scolilor: "Aduce un risc suplimentar asupra cresterii numarului de cazuri"

/ / Modificat: 2021-11-07
Avertismentul lui Valeriu Gheorghita dupa redeschiderea scolilor:

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, trage un semnal de alarma dupa ce luni, 8 noiembrie, vor fi redeschise scolile. Medicul militar este de parere ca odata cu revenirea elevilor in unitatile scolare va creste numarul de infectari atât în rândul copiilor, cât și al părinților sau profesorilor.

„Sigur că reînceperea şcolilor cu prezenţă fizică aduce o creştere a riscului de expunere şi implicit de îmbolnăvire şi o creştere a numărului de cazuri.

Categoric, reînceperea cursurilor cu prezenţă fizică aduce un risc suplimentar asupra creşterii numărului de cazuri, dar aici trebuie să păstrăm un echilibru între evoluţia epidemiologică şi beneficiile şi pierderile pe care copiii noştri le au în această perioadă”, a spus Valeriu Gheorghiţă, potrivit Digi24.

Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor

„În situația în care dincolo de rata de vaccinare există probleme la nivel de resurse umane, sunt profesori infectați carantinați, sau există probleme de infrastructură, va exista în continuare ca la nivel școlar să se depună o cerere pe baza ordinului de ministru 5338 pentru ca școala să rămână online chiar dacă are rata de vaccinare de peste 60 la sută.

Rata de vaccinare de peste 60 la sută, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, exista în 54 la sută din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învățământ privat.

Acest prag va fi actualizat de acum încolo săptămânal, ziua de vineri fiind considerat o zi de referință. În momentul în care va depăși 60 la sută, acea școală sau grădiniță poate trece la învățământ cu prezență fizică.

Toate aceste reguli pot fi aplicate din două motive. În sistemul de învățământ avem disponibile rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădiniță din România, lucru care nu se mai întâlnește în niciun alt domeniu, drept pentru care mulțumesc tuturor colegilor din învățământ că au înțeles importanța vaccinării pentru siguranța sanitară în școli. Și, de asemenea, la nivelul sistemului, incluzând și învățământul universitar, rata de vaccinare este de 70 la sută.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Articole recomandate

Citeste si despre