AVERTISMENTUL lui Alexandru Rafila: "NU trebuie sa panicam oamenii"

/ / Modificat: 2020-04-13
AVERTISMENTUL lui Alexandru Rafila:

Cel mai greu in aceasta perioada este ca autoritatile sa-i convinga pe cetateni sa respecte masurile de preventie si izolarea pentru a limita raspandirea noului coronavirus.

Profesorul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, este de parere ca oamenilor trebuie sa li se explice ca masurile se vor relaxa, daca ei reusesc sa le respecte o perioada, pentru ca nivelul imbolnavirilor sa intre pe un trend descendent.

"Cred ca avem inca multe de facut si putem sa explicam oamenilor, pe intelesul tuturor. O ordonanta militara stabileste niste masuri. E foarte bine ca este asa, dar cateodata, e bine sa le si explici: care sunt consecintele nerespectarii, care sunt alternativele pe care sa le poata folosi oamenii. Pentru ca vin o multime de intrebari si daca nu are cine sa le raspunda, oamenii incearca sa-si gasesca singuri o cale care sa le raspunda unor necesitati. 

Nu trebuie sa panicam oamenii, este foarte important, insa trebuie sa le explicam care este semnificatia acestor masuri, de ce este bine sa le respectam, cat timp trebuie sa le respectam. Sa le explicam ca masurile se vor relaxa daca ei reusesc sa le respecte o perioada, care sa ne duca la un nivel al imbolnavirilor care sa intre pe un trend descendent," a punctat prof. dr. Alexandru Rafila la Digi24.

"Purtata doar de decor, masca poate fi un factor de risc"

Una dintre masurile de prevenire a raspandirii coronavirusului este purtarea mastii de protectie. Profesorul Alexandru Rafila avertizeaza cetatenii asupra faptului ca o masca purtata incorect poate deveni un factor de risc.

"Daca utilizam masca responsabil nu devine un factor de risc. Depinde cum o folosim. Daca o pastram un timp limitat, de exemplu pana se umezeste, daca nu punem mana pe partea frontală a mastii, daca ea acopera foarte bine tot timpul gura, intr-adevar, este un factor de protectie. Daca o purtam doar asa, de decor, si nu intruneste aceste conditii, atunci ea poate fi un factor de risc pentru ca simpla agatare a mastii pe fata nu este o bariera eficienta. Si in plus, in afara de masca, limitarea contactelor cu alte persoane pe de o parte si igiena mainilor pe de alta parte trebuie neaparat sa insoteasca purtarea mastii, nu este vorba doar de o singura masura, ci de un ansamblu de masuri si ele trebuie luate in permanenta impreuna" a declarat Alexandru Rafila.

Sursa: Digi24

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr. alexandru rafila Masca protectie Comunicare

Articole recomandate

Citeste si despre