Specialistii europeni atrag atentia ca apa marii ar putea fi contaminata cu o bacterie periculoasa, numita Vibrio, care se dezvolta in special in apele calde, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius. Marea Neagra este considerata o zona cu risc, conform Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor.
Copiii sunt cei mai vulnerabili, dar pericol exista si pentru persoanele care au zgarieturi sau leziuni pe piele. Mai mult, infectia se poate transmite si prin consumul de fructe de mare insuficient gatite.
Masuri de precautie pentru turisti
Medicii recomanda parintilor sa fie atenti ca cei mici sa nu inghita apa de mare, iar ranile sa fie acoperite cu plasturi atunci cand intra in apa. In plus, fructele de mare trebuie gatite foarte bine inainte de consum, pentru a elimina riscul de contaminare.
Cum se manifesta infectia cu Vibrio
Bacteria poate ajunge in organism nu doar prin apa marii, ci si in contact cu lichidul din fructele de mare atunci cand acesta atinge o rana deschisa. Printre simptome se numara durerile abdominale, iritatiile cutanate si, in cazurile grave, septicemia.
Conditiile actuale sunt favorabile inmultirii bacteriei, avand in vedere ca in prezent apa Marii Negre are in jur de 25 de grade Celsius. Totusi, Directia de Sanatate Publica sustine ca probele recoltate periodic de pe litoral nu au aratat pana acum nicio problema.