Alexandru Rafila: Scolile nu ar trebui inchise. Nu e nicio diferenta intre o incidenta de 2,9 si 3,1

/ / Modificat: 2020-10-16
Alexandru Rafila: Scolile nu ar trebui inchise. Nu e nicio diferenta intre o incidenta de 2,9 si 3,1

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, este de parere ca scolile nu ar trebui inchise chiar daca vom trece de incidenta de 3 cazuri la mia de locuitori. Medicul este de parere ca autoritatile ar trebui sa fie mai flexibile in ceea ce priveste functionarea scolilor si ca nu ar trebui sa se raporteze la o cifra, ci la fiecare unitate in parte. 

"Sunt niste parametri, o cifra, 3 la mie, incidenta cumulata in ultimele 14 zile, daca suntem sub 3 la mie pastram scolile in scenariul verde sau galben, daca depasim trecem in scenariul rosu. Sa stiti ca nu e nicio diferenta intre 2,9 si 3,1. Cred ca ar trebui sa fim putin flexibili", a spus dr. Alexandru Rafila, reprezentatul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Medicul recomanda ca fiecare caz sa fie analizat si ca "nu trebuie sa ne raportam doar la niste cifre"."Sigur ca trebuie analizata situatia din fiecare scoala si cine merge la scoala, cati copii sunt in scoala, daca sunt scoli de proximitate.

"Daca, de exemplu, 95% din elevii unei scoli locuiesc in prejma scolii si se deplaseaza pe jos la scoala, eu acea scoala nu as inchide-o. Daca scolile insa sunt la distanta, 30-40% din elevi vin cu mijloace de transport in comun, aglomereaza traficul, atunci acolo probabil e bine sa inchizi scoala doua saptamani, sa reduci transmiterea in comunitate. (...) Trebuie sa fim flexibili, sa fim creativi, incat viata noastra sa fie cat mai apropiata de normal, nu trebuie sa fim rigizi, sa ne raportam doar la niste cifre, fara sa ne gandim ce este in spatele lor", a mai spus medicul.

Monica Anisie: Scolile se pregatesc de scenariul rosu

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a anuntat, joi, ca scolile din Bucuresti se pregatesc de scenariul rosu, pentru ca ne apropiem de indicele de 3 la mie in ce priveste cazurile de coronavirus.

Articole recomandate

Citeste si despre