Accesul tatilor va fi permis la nastere. Doar cu respectarea anumitor conditii

/ / Modificat: 2021-05-28
Accesul tatilor va fi permis la nastere. Doar cu respectarea anumitor conditii

Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii, a anuntat, joi, ca accesul tatilor va fi permis la nastere, insa doar cu respectarea anumitor conditii. 

Ministrul a facut acest anunt intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria, Ioana Mihaila fiind intrebata cand se va permite accesul apartinatorilor in unitatile spitalicesti, relateaza Agerpres.

„Am dat, de exemplu, in cursul acestei saptamani, o informare, transmisa de catre colegii de la Institutul National de Sanatate Publica, la solicitarea noastra, informare care permite accesul tatilor la nasterea copilului. In anumite conditii, evident”, a spus ea.

De asemenea, Ioana Mihaila a precizat ca, pe parcurs, in functie de modul in care se vor adapta spitalele fluxului de pacienti, va fi permis si accesul altor apartinatori.

„Dar acum, in acest moment, accesul apartinatorilor inseamna un efort suplimentar de verificare, de echipare a apartinatorilor, efort care vine tot pe umerii personalului medical care a fost deja destul de greu incercat in ultimul an si jumatate”, a aratat Ioana Mihaila.

Potrivit recomandarilor emise de Institutul National de Sanatate Publica (INSP), o persoana desemnata de gravida poate fi prezenta in sala de nastere daca aceasta solicita in prealabil acest lucru si in conditiile impuse de unitatea sanitara unde are loc nasterea. Acestea se aduc la cunostinta din timp gravidei, in conditiile in care nasterea este programata, in serviciile de primiri urgente sau la ultimul control la medicul obstetrician, se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Sanatatii.

Persoana desemnata trebuie sa fie clinic sanatoasa, sa nu prezinte semne clinice de infectie respiratorie acuta si sa indeplineasca una dintre urmatoarele conditii:

  • este vaccinata anti-COVID-19 si are cel putin 10 zile de la vaccinarea completa;
  • are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore inainte;
  • a trecut prin infectia SARS-CoV-2 si nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

„Persoana desemnata trebuie sa fie echipata corespunzator, cu halat de unica folosinta, botosi, capelina, masca, viziera si manusi de unica folosinta asigurate de spital. Personalul medico-sanitar care asista la nastere trebuie sa ceara aceste dovezi de la persoana desemnata sa asiste la nastere si sa le ataseze fisei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic si solicitarea documentelor se realizeaza de catre personalul sectiei de obstetrica-ginecologie”, precizeaza MS.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre