A fost lansat RO-ALERT “Copil disparut”. Romanii vor primi mesaje pe telefon cand dispare un copil

/ / Modificat: 2022-05-26
A fost lansat RO-ALERT “Copil disparut”. Romanii vor primi mesaje pe telefon cand dispare un copil

Romanii vor primi alerta pe telefon cand dispare un copil. Madalina Turza, consilier de stat, a declarat ca sistemult Ro-Alert – Copil disparut este operational incepand de astazi, 25 mai.

Anuntul a fost facut in cadrul unei intalniri organizate la Guvern. Proiectul face parte din Programului National al Guvernului „Din grija pentru copii” si a fost realizat prin colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Serviciul de Comunicatii Speciale.

Prin intermediul sistemului Ro-ALERT – Copil disparut, populatia va primi anuntul disparitiei copiilor, impreuna cu semnalmentele acestora. Scopul este acela de a implica cetatenii in procesul de gasire a minorilor disparuti, ajutand astfel la gasirea mai rapida a acestora.

Programul Ro-ALERT - Copil disparut a fost realizzat sub umbrela proiectului “Din grija pentru copii”, un program National de Suport al Guvernului pentru Copii. Acesta a luat nastere in 2021, primind deja o finantare de 6 milioane de euro. Programul va avea o durata de doi ani.

In cadrul programului “Din grija pentru copii” a fost deja creat un numar unic de apel pentru urgente legate de copii (119). In plus, s-a lansat platforma dingrijapentrucopii.gov.ro dedicata atat copiilor, cat si parintilor si specialistilor. Acestora li se alatura acum Ro-ALERT – Copil disparut, care are ca scop trimiterea de alerte in timp real astfel incat copiii dati disparuti sa fie mai usor de gasit.

Abuzurile, cauza principala a disparitiei copiilor

Conform unui comunicat transmis de Departamentul pentru Responsabilitate Sociala Comunitara, principalele cauze ale disparitiei copiilor din familie au legatura cu abuzurile la care sunt expusi, cu precadere cele de natura sexuala.

„In anul 2021, Politia Nationala a inregistrat peste 4.200 de sesizari cu privire la diferite forme de abuz sexual indreptate impotriva copiilor: viol, agresiune sexuala, act sexual, corupere sexuala, racolare de minori in scopuri sexuale si hartuire sexuala.

Potrivit analizelor Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei, cel putin 80% dintre declaratiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale, iar majoritatea agresorilor provin din randul cercului de apropiati si/sau familie", se mentioneaza in comunicat.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre