A facut un AVC la doar 4 ani! Iannis are nevoie de doua operatii pentru o viata mai usoara

/ / Modificat: 2023-05-15
A facut un AVC la doar 4 ani! Iannis are nevoie de doua operatii pentru o viata mai usoara

La varsta la care ar fi trebuit sa se bucure din plin de o copilarie fericita si lipsita de griji, Iannis se lupta in fiecare zi pentru viata lui. Baiatul, acum in varsta de 12 ani si jumatate, a suferit un accident vascular cerebral la doar 4 ani, care i-a schimbat complet modul de a trai. Diagnosticul lui Iannis este socant pentru orice om, iar medicii sustin ca extrem de rar se intampla ca un copil sa aiba un AVC la o varsta atat de frageda. 

Iannis a suferit un accident vascular cerebral la doar 4 ani

Iannis Darian Budusan are 12 ani si jumatate si este din Sebes, judetul Alba. Ar fi trebui sa se bucure de o copilarie normala, insa soarta a avut un alt plan pentru el. La doar 4 ani, Iannis a suferit un un accident vascular cerebral, in urma caruia a stat o luna de zile in coma. A suferit, ulterior, o operatie a spitalul pentru copii din Targu Mures, apoi, o alta operatie, pentru reconstructia craniului, in 2016, la un spital specializat din Barcelona, Spania. Atunci, medicii au reusit sa il salveze printr-o operatie derulata in premiera. Mai exact, i-au refacut craniul dintr-un coral marin, respectiv un tesut viu care se dezvolta odata cu evolutia in varsta a baiatului.

Familia a facut eforturi financiare uriase, au vandut proprietati si s-au imprumutat de la prieteni pentru a suporta costurile interventiei din Spania. Operatia ar fi trebui sa coste 75.000 de euro, dar spitalul a facut o reducere la jumatate din suma. 

Medicii inca sunt socati de cazul lui Iannis, care este unic in Romania si unul din 4-5 cazuri din Europa. Diagnosticul micutului este unul socant pentru orice om: Hemipareza spastica st. post AVC, Epilepsie simptomatica, Pareza faciala de tip central stang, deficit functional sever, Tulburare de afectiune si comportament, Trombofilie, Scolioza.

Cu toate acestea, parintii se straduiesc ca Iannis sa duca o viata cat mai aproape de normalitate. In prezent el este elev la o scoala din Sebes, iar mama sa a renuntat la serviciu pentru a avea grija in permanenta de el. Costurile lunare cu toate serviciile de care are nevoie Iannis se ridica la suma de aproximativ 1.000 de euro.

iannis a suferit un avc la 4 ani

Are nevoie de doua operatii pentru o viata mai usoara

Iannis are nevoie de ajutor pentru a duce o viata mai usoara. Pentru ca jumatatea dreapta a creierului baiatului este atrofiata, in decursul anilor au aparut alte probleme grave. Piciorul si mana stanga nu s-au mai dezvoltat normal, astfel incat Iannis are mari probleme de deplasare. Piciorul stang este mai scurt cu patru centimetri fata de dreptul. 

Aceste probleme pot fi rezolvate, insa pentru asta parintii trebuie sa ii asigure lui Iannis un tratament care costa 20.000 de euro, bani de care nu au cum sa faca rost pe cont propriu. Acestia au infiintat o asociatie prin intermediul careia spera ca pana la jumatatea lunii iunie 2023 sa adune suma necesara pentru ca Iannis sa poata urma tratamentul in Spania. 

Apoi, urmatorul pas pentru o viata independenta consta in doua operatii costisitoare: una - pentru lungirea osului piciorului stang, iar cea de a doua - pentru ligamentoplastia mainii stangi, operatii realizabile doar la Barcelona.

Cum il poti ajuta pe Iannis

Daca vrei sa iei parte la povestea lui Iannis si sa faci posibila realizarea acestor operatii, poti face donatii in urmatoarele conturi:

  • Asociatia Life Can Bloom Again, Banca Transilvania,
  • cont RON: RO82 BTRL RONC RT03 9337 7801;
  • cont EURO: RO32 BTRL EURC RT03 9337 7801.
  • Persoana de contact: Liviu Budusan: 0745 967 812.

Surse articol: adevarul.ro, ziarulunirea.ro

Sursa foto: arhiva familiei

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Copil bolnav Donatii

    Articole recomandate

    Citeste si despre